Zdravotné poisťovne hospodárili za polrok so ziskom

SITA | 17.08.2012 16:05
Antibiotiká - lieky - užívanie liekov Foto:
Ilustračné foto
Všetky tri zdravotné poisťovne, ktoré pôsobia na Slovensku, hospodárili v prvom polroku toho roka s kladným výsledkom.

Najväčší zisk dosiahla štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa, ktorá vykazuje ku koncu júna zisk 17,9 mil. eur. Podľa hovorkyne VšZP Dany Gašparíkovej pritom dosiahla za toto obdobie nižší zisk, ako pôvodne očakávala. Ovplyvnilo ho najmä vyššie čerpanie zmluvných objemov poskytovateľov zdravotnej starostlivosti od 1. februára a 1. apríla toho roka, kedy sa navyšovali mzdy lekárov a sestier.

Aj súkromné zdravotné poisťovne skončili v prvom polroku 2012 v kladných číslach. Kým Dôvera so ziskom 0,2 mil. eur, Union až s 8,2 mil. eur. „Pod kladný hospodársky výsledok sa podpísali hlavne opatrenia na zlepšenie výberu poistného a zvýšená efektivita revíznych činností,“ povedala hovorkyňa Unionu Judita Smatanová.

Obe súkromné poisťovne zhodne tvrdia, že v druhom polroku tohto roka ich hospodárenie výrazne ovplyvní zavedenie nového parametra chorobnosti (PCG). Ten znamená, že poisťovniam sa od júla prerozdeľujú peniaze nielen podľa veku, pohlavia a na základe ekonomickej aktivity poistenca, ale už aj podľa jeho chorobnosti. V praxi to znamená, že poisťovne s väčším počtom chorých klientov dostanú väčší obnos peňazí. VšZP by tak mala dostať na poistnom ročne viac, Dôvera a Union naopak menej.

„V druhej polovici roka budeme čeliť zníženiu príjmov po zmene prerozdeľovacieho mechanizmu s očakávaným dopadom 21 mil. eur ročne. Na konci roka očakávame nulový hospodársky výsledok,“ uviedla PR špecialistka Dôvery Monika Šimunová. Pre Union zostáva dopad parametra PCG na financie neznámy. VšZP predpokladá podobný vývoj hospodárenia, ako to bolo prvých šesť mesiacov tohto roka.