Monti: Problémy talianskej ekonomiky klesli, koniec krízy sa blíži

ČTK | 19.08.2012 21:38
Mario Monti Foto:
Mario Monti
Problémy talianskej ekonomiky už nie sú tak závažné ako pred rokom. Uviedol to v nedeľu taliansky premiér Mario Monti. Dodal, že súčasná kríza sa "v niektorých smeroch blíži" ku koncu.

Taliansko má teraz podľa Montiho v Európe väčšiu dôveryhodnosť aj vplyv, a to vďaka svojim reformám. Premiér upozornil, že tieto reformy síce nepodporia taliansku ekonomiku bezprostredne, ale umožnia rýchlejší pokles úverových nákladov, čo uľahčí začiatok hospodárskeho oživenia v Taliansku.

Talianska ekonomika už rok zápasí s recesiou, v tohtoročnom druhom štvrťroku hrubý domáci produkt klesol o 0,7 percenta. Rím má v pláne v tomto roku prudko znížiť rozpočtový deficit na 1,7 percenta HDP z vlaňajších 3,9 percenta. Minister hospodárstva Vittorio Grilli však nedávno pripustil, že sa možno tento cieľ nepodarí splniť.

Napriek úsporným krokom zavedeným Montiho technokratickú vládou zostávajú výnosy talianskych dlhopisov blízko šiestich percent. Investori sa obávajú, že Taliansko by sa mohla dostať do problémov so splácaním dlhov, a požadujú preto v prípade pôžičiek talianskej vláde vyššie úroky. Zadlženosť Talianska v pomere k HDP je po Grécku druhá najvyššia v eurozóne.