Porazeným v spore Apple - Samsung je Google, tvrdia analytici

ČTK | 26.08.2012 15:50
iPhone 4S, Samsung Galaxy S3 Foto:
Rivali vedľa seba v obchode v juhokórejskom Soule. Vľavo Apple iPhone 4S, vpravo Samsung Galaxy S3.
Porazeným v súdnom spore medzi juhokórejskou spoločnosťou Samsung Electronics a jej americkým rivalom Apple je zrejme spoločnosť Google. Zhodujú sa na tom analytici, ktorí komentujú verdikt amerického súdu.

Ten v piatok rozhodol, že Samsung zneužil niekoľko patentov spoločnosti Apple. Nariadil preto Samsungu, aby Apple zaplatil odškodné 1,05 miliardy dolárov.

„Som si istý, že to spomalí rast Androidu,“ poznamenal analytik Brian Marshall z newyorskej spoločnosti Isi Group. Android je operačným systém, ktorý poháňa smartphony Samsungu a ďalších firiem, ktoré konkurujú spoločnosti Apple. Autorom Androidu je práve Google, ktorý systém poskytuje výrobcom tabletov a smartphonov na základe licencie.

Apple podal na Samsung žalobu, v ktorej tvrdil, že juhokórejský podnik okopíroval dizajn aj niektoré kľúčové funkcie jeho smartphonov iPhone a tabletov iPad. Hoci sa firmy spolu súdia vo viacerých krajinách, verdikt súdu v USA je považovaný za kľúčový. Spoločnosť Apple chcela pôvodne vysúdiť až 2,5 miliardy dolárov, výsledok je ale aj tak vnímaný ako jej veľké víťazstvo.

Analytici od Hongkongu po Wall Street teraz skúmajú, či verdikt súdu pomôže Apple úplne ovládnuť americký trh smartphonov, alebo či bude iba jedným z ďalších krokov v pokračujúcej bitke o technológiu smartphonov. Samsung totiž hneď po vynesení rozsudku uviedol, že sa odvolá, a že súd dal Apple neoprávnene výhodu robiť si nárok na tak „obyčajné“ veci, ako sú zaoblené hrany obdĺžnika.

Samsung už predal viac ako 22 miliónov smartphonov a tabletov, o ktorých Apple tvrdí, že využívajú jeho technológiu. Poukazuje napríklad na funkciu zoom, ktorá umožní jednoduchým priložením prsta na displej prístroja priblížiť si text. Súd uviedol, že Samsung zneužil viac patentov Apple a minimálne v troch prípadoch to vraj urobil celkom zámerne.

Väčšina ďalších konkurentov Applu využila operačný systém Android od Googlu, aby mohla používať podobnú technológiu smartphonov. Vzniká tak otázka, do akej miery je Google obeťou vojny medzi Applom a Samsungom, a do akej miery prostriedkom na presadenie záujmov niekoho iného. Obávať by sa teraz mali firmy ako je Motorola či HTC, upozorňujú analytici.

Smartphony s operačným systémom Android sa podľa konzultačnej spoločnosti IDC v druhom štvrťroku podieľali na celosvetovom predaji týchto prístrojov približne 68 percentami. Na Apple zostal podiel len okolo 17 percent. Práve Samsung má podľa expertov veľký podiel na tom, že rastie popularita systému Android.

„Je to prvýkrát, čo súd dospel k záveru, že jeden z výrobcov zneužil patenty firmy ako je Apple,“ poznamenal profesor práva Michael A. Carrier z Rutgersovej univerzity v New Jersey. „Takže je to skutočne kľúčové, pretože Samsung je dnes najväčším výrobcom smartphonov v USA,“ dodal.

Niektorí experti dokonca tvrdia, že verdikt súdu pošle návrhárov v mnohých firmách späť k rysovacej doske. Budú musieť navrhnúť taký dizajn, ktorý už nebude ich firmu vystavovať riziku žaloby.

Mnohých odborníkov neprekvapuje, že Apple vidí veci inak. Zakladateľ Apple Steve Jobs totiž v 90. rokoch minulého storočia firmu zachránil pred bankrotom, a to práve vďaka odlišnému dizajnu a inému prístupu k inováciám.

„Zničím Android, pretože je to ukradnutý produkt. Som ochotný ísť kvôli tomu do termonukleárnej vojny,“ povedal Jobs v rozhovore, ktorý s nim robil publicista Walter Isaacson a ktorý bol použitý v Jobsovej biografickej knihe, ktorá vyšla po Jobsovej smrti vlani na jeseň. „Oni sú na smrť vydesení, pretože vedia, že sa previnili,“ povedal Jobs.