Hazard a hracie automaty dostanú kamenný múr

Lenka Buchláková | 27.08.2012 12:00
Výherné hracie automaty už nebudú na každom kroku a hazard štát obmedzí aj v herniach. Vyplýva to z novely zákona, ktorú pripravuje ministerstvo financií.

Kým minulá vláda hazard obmedzila tým, že zakázala piť pri automatoch alkohol a prikázala tieto priestory oddeliť priečkou, po novom bude musieť mať herňa vlastný stavebne oddelený uzamykateľný vchod a vyškoleného zamestnanca ako dozor. Krčmy má hazard postupne opustiť. Slovensko sa obmedzením hracích automatov v pohostinských zariadeniach priblíži k vyspelým krajinám.

„V rámci spresnenia podmienok prevádzkovania vybraných hazardných hier sa navrhuje, aby mimo herní bolo možné prevádzkovať najviac dve zariadenia a v herniach najmenej päť zariadení, čím vytláčame hazard z krčiem,“ tvrdí hovorca ministra financií Radko Kuruc. Prevádzkovatelia automatov a majitelia herní považujú navrhované opatrenia za likvidačné.

PIANO

Prečítajte si komentár Petra Javůrka Vizitka našej biedy
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Menej hazardu môže nepriamo znížiť výdavky na zdravotníctvo či bezpečnosť v krajine. Takéto výsledky majú napríklad v Sabinove, ktorý ako prvé mesto na Slovensku na svojom území zakázal videoherne a hracie automaty. Prevádzkovatelia hazardu považujú pripravované opatrenia za tvrdé.

„Už dnes síce zákon upravuje, že priestor herne musíte predeliť priečkou a urobiť kvázi samostatný vchod, ale môžete pokojne prechádzať cez krčmu. Keby majiteľ musel komplet prerobiť podnik kvôli tomu, aby urobil úplný samostatný vchod, tak si dobre rozmyslí, či sa mu oplatí držať automaty,“ hovorí prevádzkovateľka herne a diskotéky Andrea Gašparíková z Brezovej pod Bradlom. Zástupcovia odvetvia hazardu upozorňujú, že nielenže plnia štátnu kasu, ale zamestnávajú spolu až 15–tisíc ľudí.

Obmedzením bude aj to, že v zariadení s výhernými prístrojmi musí byť prítomný stály dozor, teda vyškolený zamestnanec, ktorý musí byť v zamestnaneckom pomere.

„Myslím si, že pre samotné herne je novonastavený minimálny počet piatich automatov priveľa, keďže musíte platiť fixný poplatok, čo predstavuje daň za každý hrací automat, a k tomu ešte samotný prenájom prístroja. Je to tým nerentabilné. Herne predsa majú svojich miestnych štamgastov, ktorí chodia pravidelne a využijú dajme tomu zo tri stroje, načo im budú ďalšie?“ dodáva Gašparíková.

Ministerstvo pripúšťa diskusiu, ale na obmedzení hazardu trvá. „V súvislosti s novelou zákona o hazardných hrách naďalej prebieha proces vyhodnocovania pripomienkového konania, preto táto podoba návrhu ešte nemusí byť defi nitívna,“ reagoval Kuruc. Výnimku z obmedzení má zatiaľ dostať len štátny Tipos.

Zakázať hazard môžu na svojom území už aj teraz samotné mestá a obce. Napríklad v Humennom na východe Slovenska zrušilo mestské zastupiteľstvo hracie automaty všeobecne záväzným nariadením ešte na jeseň minulého roka.

„Príjem za hracie automaty v roku 2011 bol približne 194–tisíc eur. Výpadok tento rok bude zhruba polovica, keďže zrušenie hracích automatov na území mesta je od mája tohto roka,“ hovorí primátorka mesta Jana Vaľová (Smer). Pri 15–miliónovom rozpočte však príjmy z hazardu stále nie sú pre mesto zanedbateľnou­ sumou.

Sabinov bolo vôbec prvé mesto na Slovensku, ktoré rázne zakročilo proti hracím zariadeniam. Minulý rok zrušili 40 videoherní a 60 hracích automatov na území mesta. Primátor Sabinova Peter Molčan si rozhodnutie pochvaľuje, v meste je väčšia bezpečnosť, čistota, policajti majú menej hlásení o výtržnostiach. Mnoho obcí a miest však k tomuto kroku nepristúpilo práve z obavy veľkého finančného výpadku. Ročne musí prevádzkovateľ videoherne odviesť štátu 3 900 eur, do kasy samosprávy z toho ide 800 eur.

Generálna prokuratúra navyše žiada, aby mestá a obce o právo rušiť herne prišli. Rezort financií zatiaľ návrh prokuratúry nekomentuje. Ak by samosprávy o právo obmedziť hazard prišli, zakázať by to mohol už len parlament. K obmedzeniu hazardu pristúpili aj v Českej republike. Všeobecne záväzné nariadenie, ktorým obciam povoľuje zakázať na svojom území hracie automaty, však rozšírilo vznik internetových terminálov, ktoré sú prenosné.

„Špekulanti prevádzkujú kiosky aj v iných krajinách. Ako sa ukazuje, úplná prohibícia nie je správnou cestou, pretože existujú už spôsoby, ako obísť zákony,“ konštatuje Martin Grendár, prezident Asociácie zábavy a hier. Hazard sa čoraz viac dostáva aj na internet. Popri webstránkach, kde sa dajú hrať rôzne hry s reálnymi peniazmi, spúšťa online hazard aj sociálna sieť Facebook.

„Je zaujímavé, že na kamenné herne sa stále útočí ako na niečo, čo traumatizuje celú spoločnosť. Nie je to tak, pretože kamenný hazard je úplne pod kontrolou štátu, platí odvody, poplatky. Zo všetkých strán sa hrnie na spoločnosť hazard celkom iný, nekontrolovateľný na internete. Ten je tou skutočnou hrozbou pre spoločnosť,“ dodáva Grendár

Rezort už stihol schváliť zvýšenie odvodu z prevádzkovania výherných prístrojov – za jeden prístroj na rok z 1 900 eur na 2 100 eur. Zvyšuje sa aj ročný odvod z videohier až o 300 eur za každý terminál, teda zo súčasných 3 900 eur na 4 200 eur. Odvody navyše prevádzkovatelia platia aj do rozpočtov obcí. Pri výherných prístrojoch je to za jeden 1 500 eur a za videohru 800 eur. Tento rok by tak do rozpočtu malo pritiecť pol milióna eur navyše. Od januára budúceho roka by mali z ulíc miest a obcí zmiznúť aj pútače s aktuálnym jackpotom. Reklamu na kasína, videohry či samotné automaty nebudú si môcť okrem štátneho Tiposu prevádzkovatelia zaplatiť ani v televízii, rádiu alebo na spravodajských weboch.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ