Na študenta nad 19 rokov už nebude daňová úľava

Soňa Pacherová, Lenka Buchláková | 27.08.2012 20:00, aktualizované: 
euro, bankovky, mince, peniaze
Ilustračné foto
Ministerstvo financií chce zobrať rodičom daňovú úľavu na potomka, ktorý študuje na vysokej škole. Hranicu poberania daňového bonusu vo výške 21 eur mesačne na každé dieťa chce totiž rezort ministra Petra Kažimíra znížiť z 25 rokov na 19 rokov veku. Rezort zmenu zdôvodňuje tým, že pri potomkovi, ktorý dovŕši 19 rokov, už nemožno hovoriť o dieťati a bonus rodičom tak už vraj neprináleží.

Ministerstvo túto novinku prekvapujúco zapracovalo do navrhovanej novely zákona o dani z príjmu popri už známych návrhoch. Súčasťou novely je aj to, že lepšie zarábajúci ľudia s príjmom nad 3 311 eur mesačne budú na budúci rok platiť 25-percentnú daň. Firmám sa zase daň zvýši z 19 percent na 23 percent a vyššie dane majú po novom platiť aj živnostníci s vyššími príjmami, ktorým sa obmedzia paušálne výdavky na 420 eur mesačne.

PIANO

 Prečítajte si glosu Mariána Repu Spravodlivé dane.
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Kým pri zdanení bohatších ľudí a firiem hovoria sociológovia skôr o menšom zle, obmedzenie bonusu na študenta, respektíve potomka, ktorý pre chorobu nemôže pokračovať v štúdiu, kritizujú. Podľa sociologičky SAV Moniky Čambálikovej nie je vhodné „trestať“ rodičov za to, že podporujú svoje deti v štúdiu na vysokej škole. „Ide o ďalší zámer, ktorý najviac zasiahne strednú vrstvu obyvateľstva. Už sa to dá chápať ako test – akoby na nej politici neustále skúšali, čo všetko je ešte schopná vydržať,“ konštatuje Čambáliková.

Ministerstvo pri daňovom bonuse na dieťa pripravilo aj ďalšie obmedzenia. „Daňový bonus si bude možno uplatniť len v prípade príjmov zo závislej činnosti, z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti, čo znamená, že chceme odmeniť aktivitu,“ opisuje hovorca ministra financií Radko Kuruc.

Napríklad príjmy z prenájmu nehnuteľností sa pri výpočte bonusu zohľadňovať nebudú. Už v súčasnosti má nárok na daňový bonus rodič v prípade, že za rok jeho zdaniteľný príjem dosiahne aspoň 6–násobok minimálnej mzdy. U živnostníkov zároveň platí, že musia skončiť v zisku. „Musí teda buď podávať daňové priznanie sám, alebo organizácia, v ktorej pracuje,“ dodáva Kuruc.

Ďalšou zmenou oproti návrhom, ktoré vláda prerokovala v Rade solidarity a rozvoja, je obmedzenie odpočítateľnej daňovej položky na nepracujúcu manželku.

Doteraz časovo neobmedzená daňová úľava, ktorá bude na budúci rok 311 eur mesačne, bude až na niektoré výnimky po novom uplatňovaná len do troch rokov veku zdravého dieťaťa a do šiestich rokov veku postihnutého dieťaťa. Úľava vo výške 311 eur mesačne znamená, že manžel môže na 19–percentnej dani z príjmu mesačne ušetriť 59 eur. V závislosti od rastúceho príjmu daňová úľava na nepracujúcu manželku klesá.

Hoci pôvodne mali bonus stratiť všetky rodiny, po novom už štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini pripúšťa určité výnimky. O úľavu manžel nepríde, ak má žena štatút opatrovateľky alebo si hľadá prácu a je z toho dôvodu evidovaná v zozname nezamestnaných na pracovnom úrade.

Pellegrini tvrdí, že navrhnutým obmedzením chce vláda odstrániť „plošnú podporu aj pre manželky bohatých mužov“, ktoré si túto úľavu tiež uplatňujú. „Myslím si, že tento návrh je spravodlivý a nepoškodzuje nízkopríjmové skupiny ľudí,“ uvažuje.

Opozícia so zmenami v sociálnej oblasti nesúhlasí. „Sú to drastické opatrenia, ktoré zďaleka nepostihnú rodiny milionárov, ale presne naopak, výrazne sa dotknú strednej a chudobnej vrstvy,“ myslí si o plánovaných zmenách poslanec opozičného KDH Július Brocka.

Podľa Brocku ide zo strany Smeru o silno protirodinné opatrenia. „Rodiny, v ktorých dala manželka prednosť starostlivosti o deti pred vlastnou kariérou, tak pri nezdaniteľnej časti príjmu zhruba 3 700 eur ročne stratia oproti dnešku okolo 710 eur, čo je pre ne obrovská suma,“ tvrdí.

Pripomína, že obmedziť bonus v prípade „bohatých paničiek“ možno aj iným spôsobom a neublížiť tak tým, pre ktorých je strata necelých 60 eur mesačne veľkým bremenom.

Podobne sa podľa neho život značne skomplikuje aj sociálne slabším rodinám s vysokoškolákmi. „Samozrejme, že s týmito zámermi nesúhlasíme a v parlamente sa bezpochyby pokúsime zabrániť ich prijatiu,“ hovorí Brocka. Je presvedčený, že vláda s takýmito „nepriamymi“ opatreniami, ktoré poškodzujú rodiny, kde jeden z rodičov pracuje, prišla preto, že má strach „búrať isté symboly priamej prorodinnej politiky“, napríklad zrušiť príspevok pri narodení dieťaťa a podobne. Odvaha Smeru siahnuť takto rodinám na príjmy súvisí podľa neho aj s tým, že proti nemu nestojí nijaké ich silné a zomknuté združenie či organizácia.

Opozičný poslanec, naopak, nemá problém s ďalším Kažimírovým návrhom – aby si úľavu v mesačnej sume 21 eur už nemohli uplatňovať tí občania, ktorí majú pasívne príjmy, napríklad z prenájmu nehnuteľností. „Príjmy z prenájmu už nemožno považovať za príjmy chudobných,“ argumentuje.

Líder Obyčajných Igor Matovič, ktorému Smer naposledy v parlamente ustúpil pri odvodoch pre študujúcich brigádnikoch, zdôraznil, že jeho najväčší konfl ikt so Smerom pri hodnotení navrhovaných vládnych opatrení súvisí s tým, že sú zásadne odlišné oproti predvolebným sľubom.

„Premiér Fico voličov lákal na istoty, sľuboval ochranu chudobných. Medzi jeho slovami a skutkami však vidím vážny morálny rozpor,“ zhodnotil. Obmedzovať daňovú úľavu na manželku vekom dieťaťa sa analytikovi nezdá rozumné.

„Výška príjmov rodičov je rozumnejším kritériom ako vek dieťaťa, nakoľko systém je v tejto podobe adresnejší. Vláda by sa teda v rámci konsolidačného úsilia mohla radšej zamerať napríklad na úplné zrušenie tejto formy podpory u vyšších príjmových skupín, ktoré takúto podporu reálne nepotrebujú,“ myslí si analytik Nadácie F. A. Hayeka Tomáš Púchly.

Na druhej strane ústupok v podobe, že úľava manželovi zostane, ak sa manželka po treťom roku veku dieťaťa napríklad prihlási na úrad práce, iný analytik hodnotí pozitívnejšie. Ekonóm Tomáš Dudáš z Paneurópskej vysokej školy zmiernenie pôvodného zámeru očakával.

„Keď som prvýkrát videl pokope vládny ozdravný balíček, pri tomto opatrení som si hneď povedal, že od neho odstúpi, alebo bude hľadať kompromis. Výnosy z neho nehrajú pri celkovej rozpočtovej konsolidácii veľkú úlohu, mohli by však negatívne zasiahnuť aj domácnosti s relatívne nižšími príjmami,“ zdôvodňuje.

Navrhnuté zmeny v daniach

  • obmedzenie možnosti uplatnenia 40-percentných paušálnych výdavkov pre SZČO v maximálnej výške 5 040 eur ročne, resp. 420 eur mesačne
    • zrušenie možnosti uplatnenia paušálnych výdavkov pre SZČO pri prenájme nehnuteľností
    • zvýšenie sadzby dane z príjmov pre právnické osoby na 23 %
    • pri fyzických osobách sa bude uplatňovať 19-percentná sadzba zo základu dane do výšky 176,8-násobku platného životného minima, pri základe dane presahujúcom túto hranicu už 25-percentná sadzba dane
    • zdanenie výsluhových dôchodkov
    • obmedzenie možnosti uplatnenia daňového bonusu len za podmienky, že daňovník dosahuje zákonom ustanovenú minimálnu výšku len z tzv. aktívnych príjmov, pričom sa daňový bonus bude môcť uplatňovať len do dovŕšenia 19 rokov veku vyživovaného dieťaťa
    • sprísnenie podmienky na uplatňovanie nezdaniteľnej časti základu dane na manželku, resp. manžela. Uplatnenie tejto nezdaniteľnej časti bude možné do zániku nároku na rodičovský príspevok na dieťa, alebo ak manželka poberala v zdaňovacom období príspevok na opatrovanie, alebo bola evidovaná na úrade práce
    • osobitná sadzba dane vo výške 5 % pre poslancov, prezidenta, členov vlády či predsedu a podpredsedu Najvyššieho kontrolného úradu

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ