Dôchodky budú ešte nižšie, pripravte sa, varuje Ďurana

SITA | 02.09.2012 12:25
Radovan Ďurana Foto:
Radovan Ďurana
V budúcnosti sa treba podľa Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS) pripraviť na ďalšie znižovanie dôchodkov.

„Kto má dnes dvadsať rokov pred dôchodkom, mal by poriadne prehodnotiť svoje dôchodkové očakávania,“ uvádza Radovan Ďurana z INESS. Odkladanie zásadnej reformy dôchodkového systému bude podľa neho znamenať vyššie náklady v budúcnosti.

„Buď v podobe nižších dôchodkov, alebo vyšších odvodov a ešte neskoršieho odchodu do dôchodku, alebo v kombinácii týchto opatrení,“ upozorňuje. Posun veku odchodu do dôchodku a zmena valorizácie penzií dočasne prispievajú k znižovaniu schodku.

Neskôr však podľa Ďuranu aj tieto efekty prevalcuje nepriaznivá demografia. Tvrdí, že penzijný systém sa v budúcnosti zmení na schému, v ktorej jeden pracujúci bude musieť zaplatiť dôchodok jednému dôchodcovi. „Voľne by sa táto schéma dala nazvať zaplať si svojho dôchodcu,“ uviedol.

Penzijný systém na Slovensku by sa mal podľa INESS prehodnotiť od základov. Ďurana navrhuje zrušenie poistno-odvodového princípu a postupný návrat k dávkovému systému. „Ten nebude falošne simulovať poistný charakter a zásluhovosť, ale bude priznávať občanom bez majetku a príjmov solidárnu dávku garantujúcu prežitie,“ uvádza.

Zásluhovosť na Slovensku podľa neho nemotivuje k plateniu odvodov, čo dokazuje okrem iného preferencia práce na živnosť alebo na dohodu. INESS tiež požaduje okamžité postupné zvyšovanie veku odchodu do dôchodku.

„Zvyšovať vek odchodu do dôchodku je potrebné od zajtra,“ tvrdí Ďurana. Argumentuje zvyšujúcim sa obdobím poberania dôchodku. „Z tohto dôvodu je aj navrhovaný rast o zhruba 50 dní ročne neadekvátne pomalý,“ upozorňuje. Okamžite by sa podľa neho malo prejsť aj na zvyšovanie dôchodkov o tzv. dôchodcovskú infláciu.

V druhom dôchodkovom pilieri INESS navrhuje znížiť strop na platenie príspevkov zo schváleného päťnásobku na dvojnásobok až trojnásobok priemernej mzdy na Slovensku. „Rozdiel medzi dvojnásobkom až trojnásobkom a päťnásobkom priemernej mzdy môže sporiteľ naďalej ukladať v DSS, alebo použiť podľa vlastnej potreby, aj za cenu zdanenia tejto čiastky daňou z príjmu,“ tvrdí Ďurana.

Žiada tiež zrušiť povinnosť potvrdiť záujem naďalej si sporiť v negarantovanom fonde. „Pokiaľ štát považuje vysoký podiel sporiteľov v akciových fondoch za dôsledok finančnej nevzdelanosti, mal by sa zamerať na tento problém, a nie vyháňať sporiteľov do fondov s nízkym potenciálom zhodnotenia,“ uvádza Ďurana.

Ďalším návrhom INESS je obmedziť reguláciu dôchodkových spoločností, ktorá umožní vznik nových flexibilnejších subjektov. „Správnu výšku poplatkov nejde určiť. Preto potrebujeme viac konkurencie. Obmedzenie regulácie znamená aj rozšírenie investičných možností DSS,“ tvrdí Ďurana. Žiada tiež ponechať ustanovenie, ktoré umožní sporiteľom v primeranej časovej lehote vystúpiť z druhého piliera.

Dôchodky sa budú v najbližších piatich rokoch zvyšovať o rovnakú pevnú sumu. Tá bude čoraz viac závisieť od medziročnej inflácie a čoraz menej od rastu priemernej mzdy na Slovensku. Od roku 2018 sa budú dôchodky opäť zvyšovať percentuálne, a to podľa medziročnej inflácie za domácnosti dôchodcov. Ďalším opatrením v prvom pilieri je to, že sa bude od roku 2017 postupne zvyšovať dôchodkový vek. Ten sa totiž naviaže na strednú dĺžku života, čo znamená, že s predlžujúcou sa strednou dĺžkou života sa bude zvyšovať aj vek odchodu do dôchodku.

Príspevky do druhého dôchodkového piliera sa od začiatku septembra znižujú z 9 % na 4 % z hrubej mzdy sporiteľa. Štvorpercentná príspevková sadzba má platiť do konca roka 2016. Od roku 2017 sa má príspevková sadzba každoročne zvyšovať o 0,25 percen­tuálneho bodu na konečných 6 % v roku 2024. Súčasne bude možné od začiatku septembra do konca januára budúceho roka do kapitalizačného piliera vstúpiť, ako aj z neho vystúpiť. Ďalšie zmeny čakajú druhý pilier od začiatku budúceho roka. Zvýši sa poplatok za zhodnotenie majetku, a to z terajších 5,6 % zo zhodnotenia na 10 % zo zhodnotenia penzijných úspor. Menej si pritom bude z prostriedkov určených na dôchodkové sporenie účtovať aj Sociálna poisťovňa. Tá si v súčasnosti ponecháva 0,5 % z výšky príspevku na vlastnú správu. Po novom bude poisťovňa tvoriť svoj správny fond len z 0,25 % z výšky príspevku na penzijné sporenie.

Ak bude chcieť sporiteľ naďalej zostať v negarantovanom dôchodkovom fonde, bude to musieť oznámiť svojej dôchodkovej spoločnosti. Ak tak neurobí, k 30. aprílu budúceho roka prejde do garantovaného dlhopisového fondu. Správca penzijných úspor bude povinný sporiteľom v negarantovaných fondoch do 28. februára 2013 zaslať príslušné tlačivo. To bude obsahovať vyhlásenie o tom, že sporiteľ je rozhodnutý zostať v negarantovanom fonde. Sporiteľ, ktorý má záujem zostať sporiteľom v negarantovanom dôchodkovom fonde, bude musieť toto tlačivo vyplniť a doručiť ho dôchodkovej spoločnosti najneskôr do 31. marca 2013.

K 4-percentnému príspevku do druhého piliera si budú môcť sporitelia doplácať ďalšie dve percentá z vlastného čistého príjmu. Tieto dve percentá štát daňovo zvýhodní, keďže si o túto sumu bude môcť sporiteľ znížiť základ dane. Vláda Roberta Fica tiež ruší automatický vstup mladých ľudí do druhého piliera s možnosťou výstupu do 2 rokov od vstupu a namiesto toho zavádza dobrovoľný vstup pre ľudí do 35 rokov. V druhom pilieri budú namiesto súčasných štyroch fondov povinne len dva, a to jeden garantovaný a jeden negarantovaný. Existencia zvyšných dvoch fondov bude na zvážení dôchodkových spoločností.

INESS je občianske združenie založené fyzickými osobami, ktoré je financované výhradne z darov fyzických osôb a príjmov z vlastnej činnosti. Aktivity inštitútu zahŕňajú výskumnú, publikačnú, poradenskú a vzdelávaciu činnosť, zameranú na riešenie aktuálnych ekonomických a spoločenských problémov z pohľadu rešpektovania vlastníckych práv ako záruky osobnej slobody a mierového spolužitia.