Euro sa dostalo na májovú úroveň nad 1,28 USD

ČTK | 07.09.2012 17:37
Peniaze, jen, euro, libra, dolár Foto:
Ilustračné foto
Kurz eura voči doláru v piatok prvýkrát od tohtoročného mája prekročil hranicu 1,28 USD. Investori očakávajú, že americká centrálna banka (Fed) prikročí k ďalšiemu kvantitatívnemu uvoľňovaniu menovej politiky. To by viedlo k tlačeniu nových dolárov, čo by malo negatívny dopad na hodnotu americkej meny.

Euro je podporované aj štvrtkovom oznámením programu nákupu štátnych dlhopisov Európskou centrálnou bankou. Program má znížiť úverové náklady silno zadlžených členov eurozóny a zabrániť šíreniu dlhovej krízy. Ohlásenie programu posilnilo dopyt investorov po rizikovejších aktívach.

Jednotná európska mena popoludní voči doláru posilnila o 1,4 percenta na 1,2801 USD. Počas dňa sa vyšplhala až na 1,2806 USD, napísala agentúra Reuters.

Americké ministerstvo práce v piatok oznámilo, že miera nezamestnanosti v USA v auguste klesla na 8,1 percenta z júlových 8,3 percenta napriek nečakane slabému prírastku pracovných miest. Neuspokojivá tvorba pracovných miest podporila očakávania, že Fed začne ďalšie kolo kvantitatívneho uvoľňovania menovej politiky.

„Kvantitatívne uvoľňovanie podporí akcie, poškodí dolár a pre ekonomiku nebude veľkým prínosom. Čo iné však môže aktívne Fed robiť?“ uviedol analytik Joseph Trevisan zo spoločnosti Worldwide Markets.