EuroVegas má byť v Madride, ale má svojich kritikov

ČTK | 09.09.2012 21:26
EuroVegas, protest, Madrid Foto:
Španieli protestujú proti plánom urobiť z Madridu EuroVegas.
Americký prevádzkovateľ kasín Las Vegas Sands Corp chce umiestniť do španielskeho Madridu obrí európsky komplex hazardných hier EuroVegas podľa vzoru amerického Las Vegas. Oznámil to riaditeľ Las Vegas Sands Sheldon Adelson. Hodnota projektu sa má pohybovať okolo 22 miliárd USD.

O umiestnenie komplexu súťažili španielske mestá Madrid a Barcelona. Firma si nakoniec vybrala hlavné mesto krajiny Madrid.

Rozhodnutie o projekte sa v Španielsku netrpezlivo očakávalo. V krajine je vysoká nezamestnanosť a ekonomika klesá. Projekt vytvorí tisíce pracovných miest v stavebníctve a službách. Kritici však varujú, že nové centrum priláka zločincov a pozície ako hotelová chyžná, čašník alebo krupiér nie sú receptom na úspech pre mladých ľudí, ktorí si len ťažko hľadajú prácu.

Adelson uviedol, že firma plánuje investovať do projektu len zhruba 35 percent celkovej sumy a žiada tiež zmenu zákonov. Okrem iného chce, aby hráči mohli v kasínach fajčiť a zrušiť obmedzenia pre výšku budov. Španielsko je však teraz v recesii a je považované za horúceho kandidáta na pomoc od eurozóny. Bude tak pre neho ťažké zabezpečiť zvyšných 65 percent sumy na výstavbu komplexu.

Komplex má byť postavený v niekoľkých fázach v najbližších približne desiatich rokoch. V pláne je celkovo šesť kasín, 12 hotelov s 36 000 izbami, kongresové centrum, tri golfové ihriská, nákupné centrá, bary a reštaurácie.

Plán už vyvolal protesty stoviek demonštrantov v uliciach.

Las Vegas Sands sa vlani so ziskom 1,27 miliardy USD stala najväčším prevádzkovateľom kasín na svete. Firma má okrem Las Vegas svoje rezorty aj v Singapure a na Macau, napísala agentúra AP.