Maďarsko sa stalo pre slovenské a české firmy skrytým daňovým rajom

ČTK, SITA | 10.09.2012 13:11
forint, Maďarsko Foto:
Ilustračné foto
Maďarsko sa pre české a slovenské firmy stalo v posledných rokoch skrytým daňovým rajom.

Od roku 2009 do polovice tohto roka sa počet českých firiem oficiálne sídliacich v Maďarsku zvýšil o 41 percent na 944. V prípade slovenských firiem to bol nárast o polovicu na takmer 10 000 podnika­teľských subjektov.

Dôvodom sú nízke dane aj oslobodenie od dane z dividend a kapitálových ziskov. Uviedla to v pondelok Česká kapitálová informačná agentúra (ČEKIA).

„Tempo rastu počtu českých a slovenských firiem, ktoré sú kontrolované vlastníkmi s oficiálnym sídlom v Maďarsku, je v posledných troch rokoch impozantný,“ uviedla analytička agentúry Petra Štěpánová. Maďarsko sa tak vraj stáva nenápadným európskym daňovým rajom. Maďarská ekonomika nie je práve v dobrej kondícii, a tak tamojšia vláda podľa Štěpánovej zrejme hľadá rôzne spôsoby, aby podporila budúci rast.

V porovnaní s ČR alebo Slovenskom je najväčšou výhodou v daňovom plánovaní úľava pre spoločnosti, ktoré majú príjmy z licenčných poplatkov. Daňový systém umožňuje maďarským spoločnostiam zahrnúť do daňového základu iba 50 percent z celkových poplatkov za použitie licenčných práv. Efektívna daňová záťaž tak je päť percent pre firmy s celkovým príjmom do 50 miliónov korún a 9,5 percenta pre väčšie spoločnosti. Tejto konkurencii Česko a Slovensko s firemnou 19-percentnou daňou len ťažko odolávajú.

Maďarsko navyše neuplatňuje zrážkovú daň na výplatu dividend, úrokov alebo licenčných poplatkov do akejkoľvek krajiny vrátane daňových rajov. Vďaka týmto stimulom je Maďarsko atraktívne najmä pre podnikateľov oceňujúcich geografickú blízkosť. Problémom však vraj zostáva nestabilita daňových zákonov, na ktorých sa prejavujú vládne experimenty a mimoriadna administratívna náročnosť podnikania.
„Preto možno predpokladať, že krajina bude mať naďalej v daňovom plánovaní svoje miesto, ale pozície a výhodnosti Cypru alebo Holandska nikdy nedosiahne,“ myslí si obchodný riaditeľ Akont Trust Company Michal Friedberger.

Určitú úlohu v rastúcom počte maďarských firiem hrá podľa neho aj skutočnosť, že do Maďarska v posledných rokoch presunuli svoje centrály pre strednú Európy mnohé nadnárodné firmy. Tie potom ovládajú dcérske spoločnosti v okolitých krajinách.

Medzi tri najväčšie slovenské firmy s vlastníkom so sídlom v Maďarsku patria Slovnaft, OTP Banka Slovensko, ale aj Slovenské liečebné kúpele Piešťany.