Nový iPhone 5 ťahá Apple k rekordom, na burze i v predaji

pi, Pravda.sk | 14.09.2012 19:47
iPhone 5 Foto:
Nový iPhone 5 predstavili v stredu, v piatok mohli záujemcovia posielať predobjednávky.
Nový smartfón iPhone 5, ktorý spoločnosť Apple predstavila v stredu, sa podľa očakávania stal hitom už v predpredaji a potiahol akcie spoločnosti na úrovne, kde ešte nikdy neboli.

V piatok záujemcovia o nový telefón spoločnosti Apple mohli zadať prvé online objednávky, ktoré im zabezpečili, že smarftón dostanú o týždeň. Už po hodine sa na stránke internetového obchodu Apple objavila informácia, že ďalšie objednávky budú vybavené až o dva týždne. Znamená to, že prvá várka telefónov sa vypredala.

Naznačuje to, že záujem o telefón je veľký. Napriek tomu, že Apple nezverejňuje počet telefónov, ktoré dáva do úvodného predaja, je možné porovnať rýchlosť predaja prvých kusov tohtoročnej novinky s minuloročnou. Prvá vlna telefónov iPhone 4S sa pred rokom sa v internetovom obchode Apple „minula“ za 22 hodín.

Onedlho aj dvaja z troch najväčších operátorov v USA – Verizon a AT&T posunuli dodanie telefónov najmenej o týždeň.

Kto nestihol prvé online objednávky, môže telefón získať priamo v obchodoch, ktoré ho začnú predávať 21. septembra. Ako tradične, pred obchodmi Apple sa očakávajú dlhé rady.

Uvedenie nového telefónu ťahá hodnotu akcií Apple hore. Počas piatkového obchodovania sa cena akcií priblížila k 700-dolárovej hranici. Neskôr z maxima 696,98 dolárov korigovala cena na úroveň 690 dolárov.

Apple začne predávať nový iPhone 21. septembra v deviatich krajinách. Ďalšie budú nasledovať 28. septembra, medzi nimi je aj Slovensko.