Juncker: Cyprus má vážne problémy, musí urýchliť rokovania s veriteľmi

ČTK | 14.09.2012 21:47
Jean-Claude Juncker Foto:
Jean-Claude Juncker
Problémy Cypru sú natoľko vážne, že vláda v Nikózii musia urýchliť rokovania o čerpaní pomoci so zástupcami takzvanej trojky medzinárodných veriteľov, teda Európskej únie, Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF). Uviedol to v piatok predseda Euroskupiny Jean-Claude Juncker.

Cyprus dopláca na previazanosť svojej ekonomiky s Gréckom.

„Myslím, že Cyprus a ‚trojka‘ musia ten proces urýchliť, nie je čas nazvyš a ja som pevne presvedčený, že odpoveď na problémy tejto krajiny, a sú to problémy veľmi vážne, sa nájde v nadchádzajúcich týždňoch,“ povedal Juncker v Nikózii.

Cyprus už v júni požiadal EÚ a MMF, aby mu pomohli zachrániť bankový sektor. Veľké cyperské banky sa totiž výrazne angažujú v Grécku, a dostali tak priamy zásah. Grécko je už viac ako dva roky závislé na finančnej pomoci, bez ktorej by zrejme muselo vyhlásiť štátny bankrot. Rokovania Cypru so zástupcami ‚trojky‘ ale zatiaľ k ničomu neviedla.

Zatiaľ nie je jasné, o koľko peňazí bude Cyprus žiadať. Ak by sa zobral do úvahy požiadavku na kapitálovú primeranosť podľa medzinárodných pravidiel, potom cyperským bankám kvôli odpisom gréckeho dlhu chýba viac ako 2,4 miliardy eur. To je viac ako desať percent hrubého domáceho produktu Cypre, ktorý sa pohybuje okolo 17 miliárd eur.

Podľa agentúry Reuters sa objavujú informácie, že by Cyprus mohol požiadať až o desať miliárd eur. Juncker, ktorý v Nikózii rokoval okrem iného s prezidentom ECB Mariom Draghim alebo s riaditeľkou MMF Christine Lagardeovou, sa zišiel aj s cyperským prezidentom Demetrisom Christofiasom. Schôdzka podľa neho objasnila zámery, ktoré teraz Cyprus má.

Podľa dokumentov, ktoré unikli do médií, „trojka“ žiada zníženie platov v prebujnelom verejnom sektore, presadenie dôchodkovej reformy a privatizáciu. To sa ale verejnosti nebude ľahko vysvetľovať, pretože o päť mesiacov sú na Cypre voľby. Cyperskí predstavitelia uviedli, že načasovanie novej návštevy zahraničných veriteľov by mohlo byť jasné budúci týždeň.