Štyri stovky najbohatších Američanov počas roka ešte viac zbohatli

ČTK | 20.09.2012 06:50
Peniaze, dolár, jen, euro, libra Foto:
Ilustračné foto
Čistá hodnota majetku 400 najbohatších Američanov za posledný rok stúpla o 13 percent na 1,7 bilióna USD. V priemere na jedného je to rekordných 4,2 miliardy USD. Zoznamu najbohatších Američanov, ktorý zverejnil časopis Forbes, už 19. rok kraľuje Bill Gates, zakladateľ softvérového gigantu Microsoft.

Celková hodnota čistého imania skupiny najbohatších Američanov zodpovedá osmine ekonomiky Spojených štátov. Rast majetku o 13 percent je však omnoho vyšší, než celkový rast americkej ekonomiky, čo rozširuje priepasť medzi bohatými a chudobnými.

Majetok Gatesa sa vlani zvýšil o sedem miliárd na 66 miliárd USD. Za ním sa s majetkom 46 miliárd USD umiestnil šéf spoločnosti Berkshire Hathaway Warren Buffett. Tretí skončil šéf výrobcu softvéru Oracle Larry Ellison, ktorý vlani zaznamenal najvyšší rast hodnoty majetku, a päticu najbohatších Američanov uzatvárajú bratia Charles a David Kochovci, ktorým patrí energetický a chemický konglomerát Koch Industries. Poradie v prvej päťke je rovnaké ako vlani, dodal Forbes.

Z prvej desiatky najväčších boháčov vypadli dve významné mená – kasínový magnát Sheldon Adelson a finančník George Soros. Neúspešný vstup sociálnej siete Facebook Inc. na burzu sa tiež podpísal na hodnote majetku zakladateľa a riaditeľa firmy Marka Zuckerberga. Čistá hodnota jeho majetku sa znížila o 8,1 miliardy USD, čo bol najvyšší prepad zo všetkých, na 9,4 miliardy USD a Zuckerberg klesol na 36. pozíciu zo 14. miesta pred rokom, napísala agentúra Reuters.

Najmladším na zozname je spoluzakladateľ Facebooku Dustin Moskovitz, ktorý má 28 rokov. Naopak, najstarším je 97-ročný David Rockefeller, vnuk ropného baróna Johna D. Rockefellera. V zozname je 45 žien, o tri viac ako pred rokom. Najvyššie postavenou ženou je Christy Waltonová z maloobchodnej firmy Wal-Mart, ktorá obsadila šiestu priečku.

Najviac bohatých zo zoznamu žije v Kalifornii, a to 87. Nasledujú štáty New York, Texas, Florida a Illinois. Z jednotlivých miest bohatých lákajú najviac New York, San Francisco, Dallas, Los Angeles a Houston.

Zoznam desiatich najbohatších Američanov
meno majetok (v mld. USD)
1. Bill Gates 66
2. Warren Buffett 46
3. Larry Ellison 41
4.-5. Charles Koch 31
4.-5. David Koch 31
6. Christy Waltonová & rodina 27,9
7. Jim Walton 26,8
8. Alice Waltonová 26,3
9. S. Robson Walton 26,1
10. Michael Bloomberg 25

Zdroj: Forbes