Noyer: Nový program ECB prinesie rýchlo výsledky

SITA | 20.09.2012 09:18
Peniaze, euro Foto:
Ilustračné foto
Nový program nakupovania dlhopisov z dielne Európskej centrálnej banky môže priniesť výsledky veľmi rýchlo a o niekoľko rokov už nemusí byt potrebný. V rozhovore pre štvrtkové vydanie denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung to uviedol člen Rady guvernérov ECB Christian Noyer.

Program má podľa neho ukázať, že ECB je odhodlaná zabrániť špekulatívnym útokom. „Trhy rýchlo pochopia, že v boji s ECB nemôžu zvíťaziť,“ uviedol ďalej Noyer, ktorý je zároveň guvernérom francúzskej centrálnej banky. „Dúfam, že program prinesie výsledky veľmi rýchlo. Bol by som veľmi prekvapený, keby takýto program existoval o niekoľko rokov, aj v prípade, že by sa nevyužil,“ konštatoval Noyer.

ECB tento mesiac oznámila, že bude na sekundárnych trhoch v neobmedzenom množstve vykupovať dlhopisy s kratšou splatnosťou, aby problémovým krajinám eurozóny, akými sú Španielsko a Taliansko, zmiernila náklady na nové pôžičky. Banka však zasiahne iba v prípade, že dotknuté krajiny najskôr požiadajú o pomoc z krízových fondov eurozóny. Prípadné nákupy dlhopisov možno podľa Noyera okamžite zastaviť, pokiaľ krajiny nebudú plniť podmienky spojené s intervencia­mi ECB.