Euro by malo byť najbližší rok silnou menou

Branislav Toma | 24.09.2012 20:00, aktualizované: 
Euro, peniaze, EÚ, Európska únia Foto:
Ilustračné foto
Dlhovou krízou skúšané euro sa podľa analytikov najbližší rok vracia na silnejšie pozície. Spoločná európska mena sa po štvrťroku len nedávno vrátila nad úroveň 1,30 dolára za jedno euro. Kým kupujúci sa môžu tešiť z toho, že dovážané energie, či spotrebný tovar pochádzajúci mimo EÚ môže zlacnieť, hlavu v smútku má pre silnú menu väčšina priemyselných podnikov na Slovensku.

Výrobky vyvážané zo Slovenska mimo krajín používajúcich spoločnú menu euro budú totiž drahšie. Američania, Číňania i Rusi, tak budú viac platiť napríklad za automobily vyrobené na Slovensku, čo môže znížiť ich záujem o kúpu. Silné euro vydrží minimálne rok a napriek tomu, že môže podporiť domácu spotrebu, výsledkom podľa odborníkov bude, že spomalí hospodársky rast krajiny pod Tatrami.

„Podľa našich kolegov z materskej spoločnosti by sa euro malo v nasledujúcich dvanástich mesiacoch udržať okolo súčasných úrovní s prípadnou tendenciou mierneho posilňovania voči doláru,“ povedal Zdenko Štefanides hlavný analytik VÚB banky. Podobne vidia situáciu aj obchodníci s cennými papiermi.

„Euro bude postupne zhodnocovať, keďže európski politici vyvíjajú veľké úsilie na záchranu spoločnej meny a investori opäť hľadajú v regióne atraktívne príležitosti,“ povedal Boris Tomčiak analytik spoločnosti Colosseum. Samotné euro totiž strácalo hodnotu pre strach finančných trhov z jeho možného konca a rozpadu eurozóny.

„Silné euro sťažuje situáciu exportérom, ktorý vyvážajú svoje tovary do krajín neplatiacich eurom. Zhruba polovica slovenských vývozov však končí v krajinách eurozóny,“ upozornila Mária Valachyová, analytička Slovenskej sporiteľne. Napriek tomuto pomeru môže prísť k spomaleniu ekonomiky. ,,Keďže slovenská ekonomika je výrazne závislá od zahraničného dopytu po našich vývozoch, prisilné euro by mohlo spomaliť hospodársky rast," dodal Štefanides.

Na rast eura tak doplatia hlavne firmy vyvážajúce automobily či stroje na americký trh . „Prirodzene, pre exportne orientované spoločnosti, ktorých väčšina nákladov je v eurách, je z hľadiska konkurencieschop­nosti svojich produktov na trhoch mimo eurozóny výhodnejší slabší výmenný kurz eura ako silnejší,“ povedal hovorca bratislavského závodu Vladimír Machalík.

Závod napriek tomu považuje zavedenie eura za výhodné. „Eliminovalo to kurzové riziká a umožnilo nám tak lepšie plánovanie do budúcnosti. Odstránilo to tiež náklady na bankové účty, ktoré sme museli viesť vo viacerých menách,“ dodal Machalík. Na žilinskú Kiu má zmena kurzu eura minimálny vplyv. „Vyrobené automobily vyvážame do celej Európy. Väčšina zmlúv je uzatvorená v mene euro, takže úroveň kurzu eura voči iným menám nemá významný vplyv na naše podnikanie. Podobne je to aj pri obstarávaní dielov a materiálov pre výrobu automobilov,“ uzavrel hovorca automobilky Dušan Dvořák.

Na hodnotnejšej európskej mene, naopak, profi tuje silný elektrotechnický priemysel. „Veľa súčiastok ako napríklad rezistory dovážame z Ázie. Silnejšie euro nám tak zlacňuje nákup a zvyšuje zisk,“ povedala Magdaléna Petrušková, finančná manažérka Panasonic AVC Networks Slovakia. Nejde o veľké zdroje, za ktoré by sa dali najímať noví ľudia, ale v ťažkých časoch to pomôže. Závod z východného Slovenska sa zameriava na výrobu DVD, Blue ray, HD a Combi rekordérov. „Výroba je zameraná na európsky trh a konkurencia tu je veľmi silná,“ dodala Petrušková. Pred viac ako rokom v závode prišli o prácu stovky ľudí.

Podobne zlacňovanie súčiastok pociťuje aj fabrika Universal Media Corporation z Nového Mesta nad Váhom. Vedenie podniku dokonca pri splnení očakávaní analytikov plánuje zlacňovanie elektroniky. „Ak bude tento trend pokračovať, tak televízory budú lacnejšie, zatiaľ ale na to ešte nie je dôvod,“ povedal Aslan Khsabliev, viceprezident Universal Media Corporation. Podobne môže zlacnieť napríklad aj čísky textil, náradie či hračky.

Samotné euro oproti doláru posilnilo pre masívne tlačenie peňazí zo strany americkej centrálnej banky. USA totiž každý mesiac do ekonomiky napumpujú 40 miliárd nových dolárov. Aj Európa prostredníctvom centrálnej banky potvrdila nakupovanie dlhopisov problémových krajín, ale v menšej miere. Výsledkom bolo prudké posilnenie európskej meny. Silnejšia európska mena je dobrou správou pre slovenských motoristov. Keďže ropa je obchodovaná v americkej mene, slovenské rafi nérie získavajú za svoje eurá viac dolárov, následkom čoho môžu nakúpiť viac ropy z rovnakého objemu finančných zdrojov. Silné euro môže tiež zmierniť hrozby zdražovania plynu, čím by ľuďom zostali peniaze na spotrebné výdavky.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ