Osud historickej obce závisí od vody

Dagmar Teliščáková | 25.06.2012 12:00
stiavnicke bane, pitna voda Foto:
Štiavnické Bane zápasia už roky s nedostatkom pitnej vody.
Štiavnické Bane, ktoré najmä v lete vyhľadávajú domáci i zahraniční turisti, zápasia roky s nedostatkom pitnej vody. Ten zasahuje nielen do života miestnych, ale bráni aj ďalšiemu rozvoju cestovného ruchu, na ktorom obec stavia svoju budúcnosť. Dlhodobý problém sa im doteraz nepodarilo vyriešiť.

„Sme ako na mori, okolo samá voda a námorníci smädní. Vody máme naozaj dosť, ale len v banských jarkoch a v tajchoch, ktoré nám tu zanechali naši predkovia a teraz slúžia na rekreáciu či rybolov. Pitnej vody je však u nás málo, pretože sme jednou z najvyššie položených obcí v Štiavnických vrchoch,“ hovorí starosta Štiavnických Baní Stanislav Neuschl.

Žije tu zhruba osemsto miestnych obyvateľov. Takmer toľko je aj chalupárov, čím sa nároky na pitnú vodu najmä počas leta zvyšujú. Problém sa už niekoľko rokov snaží obec riešiť v rámci možností. Do časti dediny sa im zo štátnych dotácií podarilo pred časom priviesť kvalitnú pitnú vodu z Pohronského vodovodu. Veľa si sľubovali aj od nového obecného vrtu, ktorý mal zásobovať zvyšnú polovicu dediny.

„Ukázalo sa, že nie je taký výdatný, ako sa pôvodne javil. Pri tomto suchu, aké je v podstate od minulého leta, jeho výdatnosť klesla až na polovicu. Aby sme ľuďom zabezpečili pitnú vodu, využívame zdroj z Richňavskej štôlne. Je to však len provizórne riešenie, na ktoré sa nemôžeme dlhodobo spoľahnúť,“ spresňuje. Východisko vidí v napojení celej obce na Pohronský vodovod.

Z vlastných zdrojov to však nezvládnu. Po dvoch neúspešných pokusoch sa chce obec znova usilovať o peniaze z Environmentál­neho fondu.

„Nemali by prihliadať iba na počet tu žijúcich obyvateľov, ale aj na to, že je to členitý horský terén a sme pamiatkovou rezerváciou, naše banské technické pamiatky sú spolu s Banskou Štiavnicou zapísané v zozname UNESCO. Na tomto chceme ešte viac rozvinúť turizmus. To však predpokladá, že nebudeme mať problém s pitnou vodou,“ argumentuje starosta.

Envirofond eviduje požiadavku Štiavnických Baní na poskytnutie dotácie na rozšírenie vodovodu. „Táto žiadosť, ako aj všetky ostatné, môžu byť podporené do konca tohto roka na základe rozhodnutia ministra životného prostredia,“ uviedol hovorca rezortu Maroš Stano.

Požiadavky obcí podľa Stana každoročne vysoko presahujú finančné možnosti tohto fondu. V minulom roku bolo na Environmentálny fond doručených 253 žiadostí na vybudovanie, dobudovanie, rekonštrukciu či obnovu verejného vodovodu v havarijnom stave. Z tohto počtu získa dotáciu vo výške viac ako osem miliónov eur 63 stavieb verejných vodovodov.