Zamieňač peňazí okráda ľudí

dt | 23.07.2012 10:40
podvodník, Poltár Foto:
Podozrivého muža zachytili bezpečnostné kamery.
Na strednom Slovensku úraduje podvodník, ktorý pri zamieňaní peňazí okráda ľudí. Stretli sa s ním už v Hriňovej, vo Zvolene i v Poltári.

O zámenu peňazí požiadal neznámy muž pracovníčku pošty v Hriňovej. Chcel, aby mu zamenila 150 eur v 10 a 20-eurových bankovkách na tri päťdesiateurové bankovky. Zamestnankyňa pošty pri okienku peniaze prerátala a urobila výmenu. Vzápätí jej muž povedal, aby mu peniaze vrátila, lebo si to rozmysel a už ich zameniť nechce. Tá mu vrátila „jeho“ desať a dvadsaťeurovky a muž z pošty odišiel. „Až po jeho odchode si uvedomila, že mu dala jeho bankovky a on jej peniaze pošty nevrátil, takže jej v pokladni chýbalo 150 eur,“ uviedla banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová.

Podobný prípad sa stal aj vo Zvolene, kde si neznámy muž chcel v stánku kúpiť kofolu a zaplatiť 100 eurovou bankovkou. Keďže predavačka mu nemala vydať, zaplatil jej dvadsaťeurovkou. „Následne ju niekoľkokrát požiadal o zamenenie bankoviek, pričom ju natoľko doplietol, že ju okradol o 30 eur,“ spresnila Faltániová. Predavačka si to síce následne všimla, kričala za mužom, aby sa vrátil, no ten ušiel.

V poslednom období sa s podobnými podvodníckymi pratikami stretli aj ľudia v Poltári, ktorí si však podľa Faltániovej včas uvedomili, o čo páchateľovi ide a okradnúť sa nenechali.

„Nie je vylúčené, že takíto "zamieňači“ úradujú aj v iných regiónoch. Občania by si mali na nich dávať pozor v obchodoch, novinových stánkoch, na poštách a na všetkých miestach, kde pracujú s peniazmi," upozorňuje policajná hovorkyňa.

Polícia pátra po neznámom mužovi, ktorého v hriňovskej pošte zachytila ho kamera. Podľa popisu by mohlo ísť o toho istého podozrivého muža. Má približne 30 rokov, krátke čierne vlasy a hnedé oči.

Oba prípady, ktoré sa stali v júni, preverujú vzhľadom na výšku spôsobenej škody ako priestupky proti majetku.