Zhorel vzácny kaštieľ v Beňadikovej

sp | 30.07.2012 12:00
požiar, kaštieľ, Beňadikova Foto:
Tristoročný kaštieľ v Beňadikovej zničil oheň.
Slovensko prišlo počas víkendu o ďalšiu vzácnu historickú pamiatku. Tentoraz oheň neušetril asi 300 rokov starý kaštieľ v obci Beňadiková v okrese Liptovský Mikuláš.

Horieť v ňom začalo v piatok večer. Hasičom z dvoch okresov, ktorí na miesto dorazili okolo 22. hodiny, sa plamene podarilo dostať pod kontrolu až po vyše 17-hodinovom boji.

Požiar úplne zničil drevený krov strechy pamiatkovo chráneného objektu. Vzniknuté škody sa predbežne odhadujú na najmenej 70-tisíc eur.

Kaštieľ má v súčasnosti súkromného vlastníka, ktorého plány s pamiatkou nie sú známe. Predtým patril rodine Kiszelyovcov. V čase vzniku požiaru bol neobývaný a nefungovala v ňom ani elektrina. Privolaní experti preto nevylučujú, že oheň ktosi mohol založiť úmyselne alebo z nedbanlivosti. Aj občania Beňadikovej policajtom nahlásili, že krátko predtým, ako z budovy začali šľahať plamene, videli od nej utekať skupinku detí.

V krátkom čase je to už tretí požiar, ktorý zničil národnú kultúrnu pamiatku. Najprv v deň parlamentných volieb 10. marca horel hrad Krásna Hôrka pri Rožňave. Strešná konštrukcia hradných objektov zo 14. storočia ľahla popolom, na svedomí to tiež mali neopatrné deti.

Neskôr, 5. júla zase v centre Revúcej z doteraz nejasných príčin zachvátil oheň len nedávno nákladne zrekonštruovanú a pamiatkovo chránenú trojpodlažnú budovu, ktorá od roku 1875 slúžila ako mestský hostinec. Jej súčasný súkromný majiteľ ju prenajímal na podnikanie či na rôzne spoločenské udalosti.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ