Na trenčianskom námestí ožívajú scény z dávnej minulosti

Milan Kráľ | 30.07.2012 15:43
Trenčín, historické slávnosti Foto:
Námestie pod Trenčianskym hradom sa počas historických slávností premení na rímsky tábor. Pred viac ako 1800 rokmi v týchto miestach skutočne táborili rímske légie.
Až do konca týždňa bude Trenčín žiť historickými slávnosťami. Oslavuje jubileum, 600. výročie udelenia výsad slobodného kráľovského mesta. Počas pracovného týždňa sa historické výjavy budú odohrávať na Mierovom námestí, cez víkend sa slávnosti presunú na hrad.

Výsady udelil Trenčínu v roku 1412 uhorský kráľ a rímsky cisár Žigmund Luxemburský. Jeho príchodom do mesta sa v pondelok historické slávnosti začali. Od utorka až do nedele sa prenesú do inej doby, námestie sa zmení na rímsky tábor s vojakmi, gladiátormi aj dobovou rímskou kuchyňou. Nie je isté, či Žigmund Luxemburský niekedy skutočne navštívil Trenčín, ale isté je, že rímski vojaci tu táborili. Vtedajšiu osadu nazývali Laugaricio a na svoj pobyt zanechali nápis vytesaný do skaly, na ktorej dnes stojí Trenčiansky hrad.

„Pripravili sme príbeh vzbúrených gladiátorov, ktorý sa bude odohrávať počas celého týždňa. Ľudia, ktorí prídu v utorok na prvú časť, budú musieť prísť aj v sobotu, ak sa chcú dozvedieť, ako sa príbeh skončil. V stredu tu bude predaj otrokov a nákup nových gladiátorov. V piatok na námestí vyrastie les, dovezieme stromy a uprostred lesa sa odohrá hromadná bitka 20 Rimanov s 20 gladiátormi,“ hovorí Ladislav Sekerka, organizátor slávností.

Kópie dokumentov, ktoré dokazujú udelenie výsad slobodného kráľovského mesta, sú v týchto dňoch vystavené v priestoroch Kultúrneho a informačného centra na námestí, kde sa odohrávajú historické slávnosti. Na jeseň si budú môcť záumcovia o históriu prvýkrát po štvrťstoročí pozrieť aj originály týchto listín.

„Originály vzácnych dokumentov budú vystavené v septembri v trenčianskej pobočke Štátneho archívu. Výstava bude jedným zo sprievodných podujatí mestského festivalu ľudovej kultúry a zábavy pri Trenčianskej bráne. Originály boli poslednýkrát vystavené ešte za socializmu, pri oslavách 575. výročia udelenia výsad,“ pripomína Hana Gallová z Mestského úradu v Trenčíne.

Od Žigmunda Luxemburského získal Trenčín výsady, aké mal Stoličný Belehrad a Budín. To bol najväčší rozsah práv, ktoré bolo možné v tej dobe udeliť. Historici predpokladajú, že udelenie týchto výsad dlho blokovali páni Trenčianskeho hra­du.

„Hrad a mesto boli dva rozdielne subjekty a hrad mal vyššie právne postavenie ako mesto. Keď Trenčín dostal výsady slobodného kráľovského mesta, bol vyňatý z právomoci pána Trenčianskeho hradu, nemusel mu platiť žiadne dane a poplatky. Hovorí sa, že Trenčania si tieto výsady kúpili a dobre za ne zaplatili. O Žigmundovi Luxemburskom je známe, že mu stále chýbali peniaze, pretože viedol nákladné vojny. Trenčín patrí k trom najstarším mestám, ktoré sú listinne doložené, spolu s Bratislavou a Trnavou,“ dodal historik Vlastimil Hábl.