Zlodeji rozkrádajú diaľnicu skôr, ako ju začali stavať

jal | 06.08.2012 14:09
diaľnica Foto:
Z obslužných komunikácii, ktoré majú slúžiť pri výstavbe diaľnice kradli zlodeji zvodidlá.
Diaľnicu za Žilinou ešte nezačali ani stavať, no už je terčom zlodejov. Z obslužných a prístupových ciest, ktoré majú slúžiť pri výstavbe diaľnice, zmizli niektoré značky i zvodidlá. Zvyšné zvodidlá Národná diaľničná spoločnosť radšej odmontovala a ukryla.

V okolí Lietavskej Lúčky, kadiaľ má diaľnica viesť smerom k tunelu Višňové, zmizlo 250 metrov bezpečnostných zvodidiel. Škoda je 12 500 eur. Prípad bol ohlásený aj polícii. Ako potvrdil hovorca žilinskej krajskej polície Radko Moravčík, páchateľ je neznámy a trestné stíhanie bolo prerušené. „Na základe tohto rozhodnutia polície zrealizovala Národná diaľničná spoločnosť demontáž a uskladnenie zostávajúcich zvodidiel na svojom stredisku správy a údržby,“ informoval hovorca spoločnosti Marcel Jánošík.

Starosta Lietavskej Lúčky Marián Sliviak sa domnieva, že zrejme za krádežami nebudú drobní zlodeji železa, ktorí ho odvážajú na bicykloch s vozíkmi. „Sú tam ťažké zábrany, ktoré sa nedajú len tak jednoducho odtiahnuť. Je to v ťažšie prístupnom teréne, zrejme tam chodia na nákladných autách,“ dopĺňa starosta.

V dedine, ako aj všade na Slovensku pravidelne miznú dopravné značky i liatinové poklopy z kanálov. Podľa viacerých by pomohlo, keby výkupcom, ktorí takéto evidentne ukradnuté veci od zlodejov vykupujú, bolo odňaté oprávnenie na podnikanie.

Pravda oslovila viacerých výkupcov železného šrotu a zberné suroviny. Všetci tvrdia, že kanalizačné poklopy, koľajnice či dopravné značky nevykupujú a oznamy o tom už majú pri vstupe do prevádzok. „K nám nechodia, lebo vedia, že zavoláme políciu, také pokyny majú aj zamestnanci. Jedine ak má firma potvrdenie o tom, že to likvidujú, vtedy to vykúpime,“ povedal Václav Kapec zo žilinskej spoločnosti Ka-Metal.

Pre chýbajúci poklop na šachte došlo tento rok aj k tragédii, pri ktorej zahynulo trojročné dievčatko. Viac šťastia mali uplynulý týždeň žilinskí vodiči, ktorí jazdili z centra mesta na sídlisko Hájik. Tam z jednej cesty počas noci zmizlo 12 kanalizačných poklopov. Neskončili v zbere, policajti ich našli porozhadzované vedľa cesty.

„Hrozilo veľké nebezpečenstvo nehody alebo úrazov. Hliadky mestskej polície riadili a usmerňovali dopravu, aby nedošlo k nešťastiu, zvyšní členovia hľadali poklopy a potom ich umiestnili tam, kde majú byť,“ uviedol Ladislav Zemánek z Mestskej polície v Žiline. Podľa polície išlo o vandalov, podľa psychológa Františka Skokana o mladých recesistov. „Skôr by som to bral ako mladícku nerozvážnosť a recesiu, pri ktorej si však tí, čo to urobili, neuvedomovali možné následky,“ dodal psychológ.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ