Na múzeum pod Strečnom padajú skaly

Renáta Jaloviarová | 17.08.2012 18:00
balvany, Strečno Foto:
Takéto skaly dopadli na strechu prevádzkovej budovy múzea v podhradí hradu Strečno.
Balvany, ktoré kedysi ohrozovali cestu v Strečne, sa uvoľňujú aj z druhej strany masívu pod hradom Strečno. Tam padajú na budovu Považského múzea, v ktorom je aj depozit so vzácnymi archeologickými zbierkami. Múzeum chce dať uvoľnený skalný previs odstreliť.

Skala s priemerom asi 1,5 metra dopadla pred časom na prevádzkovú budovu pod hradom. Našťastie nezasiahla prístupovú cestu, po ktorej chodia turisti, poškodila však strechu budovy. „Tie skaly spadli najmä na odborné priestory zvonku budovy, ale nikto nevie, ako to bude pokračovať,“ hovorí reštaurátor keramiky Michael Daskalakis. Pracovníci múzea počujú, ako na strechu občas dopadnú menšie úlomky, pričom nie je vylúčené, že sa ešte môžu uvoľniť aj ďalšie väčšie balvany. „Je tam veľký predpoklad, že by mohlo dôjsť k samovoľnému uvoľneniu skalného previsu a prípadnému poškodeniu budovy,“ uviedol šéf Považského múzea Boris Schubert.

Skalný masív je nestabilný a krehký. Horolezci odtiaľ každoročne po zime odstraňujú uvoľnené úlomky horniny. „Je to postupný prirodzený jav, ktorý prebieha v tomto masíve, že tá kvalita horninového prostredia degraduje. Je tam zatekanie puklinovej vody, ktorá v zime zamŕza a rozvoľňuje postupne tento masív,“ povedal prodekan zo Stavebnej fakulty Žilinskej univerzity Marián Drusa.

Múzeum dalo masív posúdiť geostatikom. „Odporučili, aby sme určitú časť tohto brala odstrelili kvôli bezpečnosti. Jednak kvôli budove, ale aj návštevníkom, aby sa tu nikomu nič nestalo,“ informoval Schubert. Odborníci by pri odstraňovaní prasknutého previsu volili použitie šetrnejšej technológie, aby nedošlo k poškodeniu hradu, ktorý je v tesnej blízkosti. Presný technologický postup bude známy po výberovom konaní.

Hradné bralo sa naposledy spevňovalo pri veľkej rekonštrukcii hradu Strečno ešte v 90. rokoch minulého storočia. Odstránenie problémových častí chce múzeum stihnúť čo najskôr, pretože v podhradí sa má začať stavať stredoveká dedina a návštevnosť sa tam ešte zvýši.

Rovnaký problém pred štyrmi rokmi riešili cestári, keď skala dopadla na auto a zabila ženu z Česka. Svah spevnili a nad cestou cez strečniansku úžinu natiahli ochranné zábrany. Takéto nákladné riešenie si však múzeum pre nedostatok financií momentálne nemôže dovoliť.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ