Krupinčania bez pohotovosti nezostanú

dt | 28.08.2012 12:00
nemocnica, krupina, budova Foto:
Budova mestskej nemocnice v Krupine
Hrozba, že ľudia z Krupiny a okolitých obcí zostanú od septembra bez lekárskej pohotovosti, je zažehnaná. Ošetrenie im budú poskytovať nemocniční lekári v pohotovostnej službe priamo v krupinskej nemocnici.

„Každý, kto bude potrebovať zdravotnú starostlivosť, ju dostane aj po prvom septembri. Počas normálnej pracovnej doby budú pacienti ošetrení svojím obvodným lekárom, po jej skončení, večer a v noci ich ošetria v ambulancii ústavnej pohotovostnej služby v krupinskej nemocnici,“ povedal banskobystrický župan Vladimír Maňka. K takémuto riešeniu spoločne dospeli mesto, banskobystrická župa a Nemocnica Zvolen, ktorá spravuje nemocnicu v Krupine.

Podľa Maňku nejde o náhradné riešenie. „Je to plnohodnotné riešenie, pretože pacient len vojde do vedľajších dverí a bude ošetrený tak, ako keby prišiel na lekársku službu prvej pomoci. Nemocnica Zvolen v tomto vyšla v ústrety a túto službu bude vykonávať takýmto spôsobom,“ dodal. Znamená to, že o pacientov sa postarajú lekári z nemocnice v rámci svojej bežnej pohotovostnej služby.

Krupinský primátor Radoslav Vazan, ktorý pohrozil aj podaním trestného oznámenia za všeobecné ohrozenie, ak v meste pohotovosť zanikne, je spokojný. „Našli sme spôsob, ako obyvateľom nášho mesta a okresu zabezpečiť túto službu a na jej dostupnosti sa nič nemení,“ povedal. Zrušenie pohotovosti by sa totiž dotklo dvoch miest a 34 obcí krupinského regiónu a výrazne by znížilo dostupnosť zdravotnej starostlivosti.

Lekársku službu prvej pomoci v Krupine prevádzkuje do konca augusta Nemocnica Zvolen, keď sa jej končí licencia na jej prevádzkovanie a ďalej s ňou už z ekonomických dôvodov neráta. Počas služby tu ošetrili priemerne iba štyroch pacientov, z nich jedného v noci. Podľa riaditeľa zvolenskej nemocnice Jozefa Botku museli túto službu dotovať a vlani skončila v strate 13-tisíc eur, pričom rovnako stratová bola aj v predchádzajúcich rokoch.

Doterajšiu pohotovosť zabezpečujú súkromní lekári, ktorí na problémy s financovaním a platbami za služby poukazovali už dávnejšie. Vlani dokonca požiadali o dofinancovanie okolité obce.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ