Salmonelóza neustupuje, na východe sa nakazili ďalší

Boris Macko | 14.09.2012 12:00
infektologia Foto:
Klinika infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach praská vo švíkoch. Hospitalizovali 40 pacientov s črevnými ochoreniami. S najväčšou pravdepodobnosťou ide o salmonelózu
Nákaza salmonely sa na východe šíri ďalej. V okolí Košíc našli už jej tretí zdroj. Infekčná klinika v košickej univerzitnej nemocnici je plná a pacientov presúva na iné oddelenia.

Podľa hovorkyne nemocnice Ladislavy Šustovej museli na pohotovosti v noci so stredy na štvrtok ošetriť trinásť ľudí s príznakmi salmonelózy, pričom štyroch museli umiestniť na internej klinike. Prenos nákazy na iných pacientov tam podľa Šustovej nehrozí, keďže sú lôžka v izolácii. „Od začiatku uplynulého víkendu ošetrili lekári Kliniky infektológie a cestovnej medicíny už takmer 120 pacientov, počet hospitalizovaných stúpol na rovných 40,“ spresnila Šustová. Dodala, že pacienti, ktorí boli dosiaľ hospitalizovaní, sú dehydratovaní a musia podstúpiť liečbu infúziami. Ani jeden z nakazených nie je v ohrození života.

Ako prví prišli do nemocnice hutníci z košických oceliarní, ktorí sa nakazili z bravčového mäsa v podnikovom bufete. Ďalšia skupina, ktorá leží v nemocnici, je z Medzeva. Tí nechceli prezradiť, aké jedlo im spôsobilo problémy. V poslednom prípade ide o zamestnancov košickej firmy. „U tých zatiaľ možno povedať, že ide o hnačkové ochorenia, výskyt salmonely potvrdia až testy. Ich výsledky budú k dispozícii v pondelok alebo utorok,“ povedala epidemiologička Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Košiciach Jana Seligová. Vtedy by mal byť známy aj potenciálny zdroj nákazy.

V košických oceliarniach zatvorili všetky výdajne jedál aj bufet, v ktorom sa našlo pokazené mäso. Podľa hovorcu U. S. Steel Jána Baču to bude dovtedy, kým nebudú dôkazy, že dodávateľ, ktorý je zodpovedný za nákup surovín, prípravu a distribúciu jedla „je schopný poskytovať bezpečný stravovací servis pre zamestnancov“. Hovorca sa nechcel vyjadriť k tomu, či vedenie firmy vyvodí zodpovednosť voči spoločnosti Sodexo, ktorá v podniku zabezpečuje stravu. Seligová vysvetlila, že priestory jedální a bufetov sa musia dezinfikovať a pracovníci prevádzky sa môžu vrátiť, až keď budú ich stery negatívne. Zistenia o dodávateľovi mäsa hygienici odovzdali veterinárnej a potravinovej správe, kto to je, však zatiaľ nechcú prezradiť.

Podľa PR manažérky Sodexo Radky Horynovej prijali opatrenia aj nad rámec legislatívnych požiadaviek. Podľa nej sa však nedá povedať, či v nových prípadoch ide o salmonelu, alebo nie.

Baktériu salmonella enteridis našli pracovníci Štátnej veterinárnej a potravinovej správy aj v Považskej Bystrici vo vzorkách zmrazenej kuracej zmesi na fašírky. Viac ako tisíc kilogramov mäsa bolo zo 63 predajní siete CBA stiahnutých. V považskobys­trickej nemocnici nezaznamenali v posledných dňoch ani jeden prípad pacienta nakazeného salmonelou. Podľa hygienikov sa nákaza do mäsa nedostala v podniku výrobcu – firmy Hyza. Mikuláš Šranko, marketingový riaditeľ Hyza, si myslí, že ku kontaminácii mohlo dôjsť aj mimo firmy, napríklad porušením teplotného reťazca. Viceprezident obchodného reťazca CBA Vladimír Kocúrek vylúčil, že by sa to stalo v ich predajniach.

Salmonelózu spôsobuje baktéria salmonely, inkubačná doba, kým ochorenie prepukne, je maximálne 48 hodín, väčšinou však menej. Medzi hlavné príznaky patrí hnačka, často spojená s bolesťami brucha a zvracaním. Väčšinou dochádza k dehydratácii, čo je nebezpečné hlavne u malých detí a starších ľudí.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ