Klub Naše hory chce sprístupniť bývalé turistické trasy v Tatrách

SITA | 21.09.2012 12:56
Vysoké Tatry, hory Foto:
Ilustračné foto
Sprístupnenie tatranských štítov a vysokohorských sediel a priechodov, ktoré si vyžadujú len bežné turistické zručnosti, je hlavným cieľom novovzniknutej občianskej iniciatívy Naše hory.

„Súčasný Návštevný poriadok slovenských veľhôr pristupuje k vysokohorskej turistike nerovnakým metrom, s čím sa nestotožňujeme a nesúhlasíme s ním. Zároveň si myslíme, že je v tejto oblasti nezrozumiteľný a nevykonateľný, pretože výklad pravidiel nie je jednotný a dá sa rôzne interpretovať,“ uviedol v Novej Lesnej predseda klubu Naše hory Martin Porada. Zámerom klubu je sprístupniť trasy, ktoré boli v minulosti bežne dostupné turistom, vrátane turistického značenia. „Chceme, aby sa znovu otvorili turistickej verejnosti,“ dodal.

Niektoré úseky turistických trás, ktoré by chceli sprístupniť turistickej verejnosti, by bolo potrebné zaistiť z bezpečnostných dôvodov. Jednou z foriem by malo byť aj zabezpečenie označované vo svete ako „via ferrata“, ktoré sú známe z Álp, Kanady, či iných horstiev vo svete. „Via ferrata“ predstavuje zaistenie časti trasy, kde sa používajú rôzne reťaze, laná či stupy, o ktoré sa turista „ferratovým setom“, čo je základná horolezecká výstroj, zabezpečí a pohybuje sa len po tejto trase. Takýto spôsob by zaistil vyššiu bezpečnosť turistov.

Sprístupnením a vyznačením nových trás by sa vraj dosiahlo nielen to, že turisti by dostali ďalšie možnosti na turistiku, ale zabránilo by sa aj neželanému pohybu turistov mimo vyznačených trás, čo sa deje aj v súčasnosti. To môže mať pozitívny vplyv aj na samotnú ochranu prírody. V žiadnom prípade nejde klubu Naše hory o vytváranie nových turistických trás. Ide im len o vyznačenie a sprístupnenie trás, ktoré tu boli už v minulosti. „Do nového prostredia by sa nešlo, trasy by sa urobili len v tom prostredí, ktoré je aj dnes používané,“ dodal Porada.

Nový tatranský klub Naše hory navrhuje nanovo sprístupniť trasy Skalnaté pleso – Lomnické sedlo, Lomnický štít, Baranie rohy, Baranie sedlo, Ľadový štít, Malý Ľadový štít, Širokú vežu, Svišťový štít, Gerlachovský štít, Končistú, Vysokú, Mengusovský štít, Kôprovský štít, Furkotský štít a Závory. V prípade Gerlachovského a Lomnického štítu by bolo potrebné zabezpečiť trasy v niektorých úsekoch na spôsob „via ferrata“. Podľa Poradu voči takémuto sprístupneniu tatranských štítov nemajú väčšie výhrady ani správcovia územia vo Vysokých Tatrách. Podporu našli aj zo strany Klubu slovenských turistov či rôznych spolkov vysokohorských turistov.