Trhy nezohľadňujú úsilie Španielska

Andrej Matišák | 21.06.2012 09:07
Maroš Šefčovič Foto:
Únia v mnohých oblastiach robí rýchlejšie kroky ako naši partneri, ale napriek tomu ju využívajú ako objekt kritiky a zdôvodnenie ekonomických problémov, ktoré majú. Pre Pravdu to povedal podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.
"Keď som videl výsledky z Grécka, vydýchol som si. Verím, že vôľa gréckych voličov povedie k väčšej stabilite nielen u nich doma, aj v ďalších členských krajinách," povedal pre Pravdu podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

Čo Európska komisia očakáva od novej gréckej vlády?
Dúfame, že kabinet bude mať solídnu väčšinu v parlamente. Politická stabilita v Grécku je mimoriadne dôležitá. Sformovanie novej vlády je pre Európsku komisiu signálom, že je potrebné s Aténami okamžite začať spolupracovať. Predpokladám, že v krátkom čase vyšleme do Grécka expertov.

Akých?
Tím by zistil, v akom stave je plnenie programu, ku ktorému sa Grécko zaviazalo. Mali sme tu prestávku spôsobenú predvolebnou kampaňou. Experti vypracujú podklady pre revíziu programu, teda ide o jeho pravidelné hodnotenie. Posúdime, ako postupuje fiškálna konsolidácia a akým spôsobom napreduje zavádzanie štrukturálnych reforiem. Rovnako bude potrebné znovu rozbehnúť privatizačný plán, ktorý Gréci v predvolebnej situácii zmrazili. Hodnotenie plnenia programu je absolútne kľúčové pre všetky členské krajiny, ktoré cez európsky finančný mechanizmus a cez dvojstranné pôžičky pomáhajú stabilizovať situáciu v Grécku. Potrebujú to aj Medzinárodný menový fond (MMF) a Európska centrálna banka (ECB). Je evidentné, že grécka vláda bude musieť vyvinúť veľké úsilie, aby odstránila manko, ktoré spôsobila predvolebná situácia. Na druhej strane znejú hlasy, že by Európa predsa len pristúpila k zmierneniu podmienok, za ktorých čerpajú Atény pôžičky. Je to reálne? Budeme hľadať najlepšie riešenia. Nielen pre Atény, ale aj pre celú úniu je dôležité, aby bol grécky reformný program úspešný. Jednoznačne očakávame, že nová grécka vláda sa prihlási k jeho plneniu. Ďalšie kroky budú vyplývať z analýzy po minimálne dvoch návštevách zástupcov trojky (EÚ, ECB a MMF poz. red.).

V Grécku skladajú vládu strany, ktoré sa prihlásil k plneniu spomenutého programu. Ak by to však aj vyhrala Koalícia radikálnej ľavice (SYRIZA), ktorá si to predstavovala inak, bola by to vôľa voličov. Znamenalo by to problém pre Európu?
Rokovania by boli oveľa ťažšie. Dohody prechádzali zložitým schvaľovacím procesom v členských krajinách, otestovalo to demokratické mantinely v ostatných šestnástich štátoch eurozóny. Ak by skutočne došlo k nejakému jednoznačnému odmietaniu dohodnutého programu a reforiem, bolo by veľmi ťažké pre krajiny eurozóny pokračovať v rozsiahlej pomoci pre Grécko. Tá je ukážkou doteraz nevídanej solidarity k jednej členskej krajine. Samozrejme, keď som videl výsledky z Grécka, vydýchol som si. Máme veľkú šancu, že tam bude vláda, ktorá si uvedomuje, že toto je jediná, hoci bolestivá, cesta, ktorá môže dostať krajinu z veľmi ťažkej situácie. Iná voľba by nás priviedla do zóny veľkých špekulácií, nejasností a neistoty. Verím, že vôľa gréckych voličov povedie k väčšej stabilite nielen u nich doma, ale aj v ďalších členských krajinách.

Ak spomínate iné štáty, je momentálne ešte väčším problémom Španielsko ako Grécko? Zaznejú počas rokovania Európskej rady na budúci týždeň nejaké riešenia?
Situácia v Španielsku je odlišná od gréckej. Madrid robí veľmi rozsiahle štrukturálne reformy a sleduje prísnu fiškálnu konsolidáciu. Komunikácia so Španielskom je veľmi ústretová. Spoločne hľadáme riešenia. Aj preto ministri financií eurozóny veľmi rýchlo reagovali na žiadosť Španielska o pomoc pre bankový sektor v prípadnej výške 100 miliárd eur. V najbližších dňoch by sme mali ukončiť rozsiahly audit situácie v španielskom bankovom sektore. Na ňom sa podieľa Európska komisia, ECB, MMF aj Európska agentúra pre dohľad nad bankami a významné audítorské firmy. Budeme mať kvalifikovaný odhad, koľko bankový sektor v Španielsku potrebuje. Dobre to predznamenáva agendu, ktorú budú európski lídri riešiť na summite na budúci týždeň. Náročná diskusia sa bude týkať prehlbovania hospodárskej a menovej únie.

Bude sa hovoriť aj o bankovej únii?
Je to jeden z pilierov. Španielsko je dôkazom, prečo potrebujeme diskusiu o spolupráci v bankovej oblasti. Musíme spojiť sily. Madrid vykonal v rámci reforiem veľmi veľa a napriek tomu jeho úsilie nezohľadnili v ratingoch ani v úrokových sadzbách, ktoré mu finančné trhy účtujú, pokiaľ si chce požičať. Preto musíme postúpiť v budovaní bankovej únie, aby sme zamedzili špekuláciám i pokusom spochybňovať stabilitu eurozóny v kľúčových krajinách.

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso na stretnutí krajín G 20 vyhlásil, že únia si neprišla po lekcie. Naši globálni partneri sú však asi právom znepokojení dianím v eurozóne. Súhlasíte s Barrosovými slovami?
Je to prejav toho, že do určitej miery potrebujeme obhájiť, akým spôsobom riešime problémy v EÚ. Pre mnohých lídrov a veľmoci sa únia v poslednom období stala hlavným vysvetlením, prečo aj v ich krajinách pretrvávajú ekonomické problémy. Nie je to však i vina toho, že niektoré štáty nerobia reformy? Že sa sústreďujú na protekcionizmus? Nie je to náhodou aj výsledkom toho, že vo svetovej ekonomike existujú veľké makroekonomické nerovnováhy? Únia v mnohých oblastiach robí rýchlejšie kroky ako naši partneri, ale napriek tomu ju využívajú ako objekt kritiky a zdôvodnenie problémov, ktoré majú.