Europoslanci s konečnou platnosťou zamietli zmluvu ACTA

ČTK | 04.07.2012 13:54
ACTA, protest Foto:
Mladí ľudia v krajinách Európskej únie masívne demonštrovali v uliciach proti schváleniu zmluvy ACTA.
Európsky parlament s konečnou platnosťou odmietol medzinárodnú zmluvu ACTA, ktorá vyvolala vo svete mnoho protestov. Zamietnutie dokumentu znamená, že v Európskej únii nemôže zmluva vstúpiť do platnosti.

Parlament prvýkrát využil právomoc odmietnuť medzinárodnú obchodnú zmluvu, túto právomoc získal po prijatí Lisabonskej zmluvy. Proti prijatiu zmluvy ACTA hlasovalo 478 poslancov, 39 ich hlasovalo za a 165 sa zdržalo.

„Som veľmi rád, že parlament nasledoval moje odporúčanie zmluvu ACTA odmietnuť,“ povedal po hlasovaní britský poslanec David Martin, ktorý predkladal podklady k hlasovaniu.

Zopakoval svoje výhrady, že dokument je príliš vágny, môže byť nesprávne vykladaný a mohol by teda ohroziť občianske slobody. Zároveň však zdôraznil, že je potrebné nájsť alternatívny spôsob ochrany duševného vlastníctva v EÚ.

Počas rokovania, ktoré predchádzalo hlasovaniu, čelil Európsky parlament nebývalému lobbingu tisícky občanov EÚ, ktorí pomocou demonštrácií v uliciach, emailov a telefonátov vyzývali poslancov, aby dokument odmietli. Parlament tiež dostal petíciu, ktorú podpísalo 2,8 milióna občanov z celého sveta, ktorá ho tiež vyzývala k odmietnutiu zmluvy.

ACTA bola zmluva vyjednaná EÚ, Spojenými štátmi, Austráliou, Kanadou, Japonskom, Mexikom, Marokom, Novým Zélandom, Singapurom, Južnou Kóreou a Švajčiarskom s cieľom posilniť dodržiavanie práv duševného vlastníctva na medzinárodnej úrovni. Stredajšie hlasovanie Európskeho parlamentu znamená, že ani EÚ, ani jej členské štáty sa k dokumentu nemôžu pripojiť.

Podľa obhajcov zmluva ACTA zamedzí počítačovému pirátstvu, nelegálnemu kopírovaniu či prílivu falšovaného tovaru na európske trhy. Odporcovia však tvrdia, že dokument naruší slobodu na internete a voľný prístup k informáciám.

Odpor proti zmluve bol najsilnejší začiatkom roka, keď sa proti nej v únii konali masívne demonštrácie. Do ulíc vtedy vyšli tisícky prevažne mladých ľudí.