Rukojemnícka dráma v Karlsruhe sa skončila smrťou piatich ľudí

ČTK | 04.07.2012 14:48, aktualizované: 
Karlsruhe, rukojemnícka dráma Foto:
Pri zásahu v Karlsruhe bolo nasadených približne 200 policajtov.
Päť ľudí zabil v nemeckom Karlsruhe po príchode exekútora muž, ktorý sa nedokázal zmieriť s núteným vyprataním bytu, ktorý doteraz patril jeho družke.

Medzi mŕtvymi je podľa polície aj ozbrojený útočník, ktorý vzal postupne štyroch rukojemníkov, vrátane exekútora, a všetky nakoniec postrieľal. Útočník podľa vyšetrovateľov krviprelievanie plánoval, informovala agentúra DPA.

Medzi obeťami boli podľa polície 47-ročný exekútor a 33-ročný zámočník, ktorých muž vpustil do bytu a vzal ich aj s mužom, ktorý exekútora sprevádzal, ako rukojemníkov. Neskôr prišiel nový majiteľ bytu vo veku 49 rokov. V byte už zrejme bola aj 55-ročná družka páchateľa, ktorá bola doterajšou majiteľkou bytu.

Po 45 minútach páchateľ jedného rukojemníka prepustil. Podľa polície išlo o mestského sociálneho pracovníka, ktorý sprevádzal exekútora. Keď opúšťal dom, počul päť výstrelov a zavolal políciu.

Päťdesiattriročný páchateľ nemal v minulosti záznam o násilnom správaní. Pri dnešnom čine však svoje obete „doslova popravil“, uviedlo štátne zastupiteľstvo. Vysťahovanie bytu by pre nezamestnaného muža znamenalo existenčné ohrozenie. Polícia prípad vyšetruje ako niekoľkonásobnú vraždu.

Prvé výstrely padli už v deväť hodín ráno, keď sa exekútor so svojím sprievodom snažili dostať do bytu, ktorý mal byť nútene vyprázdnený. Miesto činu bolo uzavreté a nasadené boli špeciálne policajné jednotky. Tie pri zásahu použili aj strelné zbrane, ale obete boli už v tej chvíli po smrti, povedal novinárom prokurátor Gunter Spitz. Na mieste bolo asi 200 policajtov.

Útočník exekútora podľa polície najskôr postrelil dvakrát do stehna a zámočník potom musel ostatných rukojemníkov spútať. Keď sa sám pokúsil o útek, páchateľ po ňom niekoľkokrát vystrelil.

Ozbrojenec držal rukojemníkov v byte takmer tri hodiny. Potom dovnútra vtrhlo policajné komando, ktoré tam našlo päť mŕtvych tiel. V dome bolo cítiť dym z koberca, ktorý páchateľ zapálil. Budovy v okolí incidentu, vrátane dvoch škôl a materskej školy, boli pred policajným zásahom evakuované.