Telo zosnulého palestínskeho lídra Arafata chcú exhumovať

SITA | 04.07.2012 19:53
Zástupcovia Palestínskej samosprávy chcú exhumovať telo bývalého lídra a nositeľa Nobelovej ceny mieru Jássira Arafata.

Reagujú tak na najnovšie závery vyšetrovateľov, ktorí na osobných Arafatových veciach našli stopy rádioaktívneho polónia. S exhumáciou ešte musia súhlasiť Arafatovi rodinní príslušníci, nepredpokladá sa ale,  že by mali voči tomu námietky. Hlavný palestínsky vyjednávač s Izraelom Saíb Irikát už v tejto súvislosti vyzval na zriadenie tímu medzinárodných expertov.

O šokujúcom náleze informoval Inštitút rádiofyziky vo švajčiarskom meste Lausanne, ktorý prípad vyšetroval niekoľko mesiacov. Klinické symptómy opísané v Arafatových lekárskych správach neodzrkadľovali prítomnosť polónia, a nie je preto možné jednoznačne povedať, či bol palestínsky líder otrávený, alebo nie. Arabská televízna stanica al-Džazíra uviedla, že inštitút skúmal veci, ktoré mu dala Arafatova vdova.  Išlo o šaty, zubnú kefku a šatku. Otrava polóniom bola stanovena ako príčina smrti aj v prípade vraždy bývalého ruského špióna Alexandra Litvinenka v Londýne v roku 2006.

Arafat zomrel v roku 2004 v nemocnici vo Francúzsku na náhle ochorenie. Presnú príčinu smrti dodnes nestanovili, čo viedlo k špekuláciám, že mohol byť otrávený.