Podľa súdu je rozpustenie egyptského parlamentu záväzné

SITA | 09.07.2012 19:30
egypt, mursí, volby Foto:
Nový egyptský prezident Muhammad Mursí
Egyptský ústavný súd v pondelok uviedol, že jeho rozhodnutia sú záväzné. Vyjadril sa tak v reakcii na anulovanie rozpustenia parlamentu prezidentom Muhammadom Mursím.

„Všetky verdikty a rozhodnutia ústavného súdu sú konečné, nemôžu byť predmetom odvolania a sú záväzné pre všetky štátne inštitúcie,“ napísal súd v stanovisku.

Nový egyptský prezident Mursí v nedeľu prezidentským dekrétom anuloval rozpustenie parlamentu, ktoré nariadil najvyšší súd v 15. júna. Zároveň vyzval parlament, aby opäť zasadol a venoval sa svojim povinnostiam. Predseda parlamentu už zvolal zasadnutie dolnej komory na utorok. Dekrét tiež nariadil zorganizovanie nových parlamentných volieb do 60 dní po referende o ústave ako aj prijatie nového zákona o právach parlamentu.

Egyptský ústavný súd v júni rozhodol, že tretina kresiel dolnej komory nového parlamentu je obsadená protiústavne a nariadil jeho rozpustenie. Súd konštatoval, že počas volieb nebol dodržaný volebný zákon, podľa ktorého mali dve tretiny kresiel v dolnej komore obsadiť politické strany a tretinu nezávislí kandidáti. O tieto kreslá sa však uchádzali aj straníci, a preto sú podľa súdu obsadené protiústavne.