Prezidentov syn zanevrel na prvú dámu, ublížila jeho matke

Miroslav Čaplovič | 16.07.2012 18:00
thomas holland, prezidentov syn Foto:
Syn francúzskeho prezidenta Thomas Hollande.
Thomas Hollande sa hnevá na družku svojho otca Valérie Trierweilerovú. Jasne dal najavo, že ju už nikdy nechce vidieť. Nedokáže sa zmieriť s tým, ako ublížila jeho matke. Partnerka francúzskeho ľavicového prezidenta Françoisa Hollanda vyvolala politický rozruch, keď v nedávnych parlamentných voľbách vyjadrila podporu pravicovému súperovi Ségolene Royalovej. Táto niekdajšia dlhoročná partnerka súčasnej hlavy štátu nakoniec očakávané poslanecké kreslo nezískala.

Hollandov syn, 27-ročný Thomas, s odstupom času dôrazne odsúdil počínanie Trierweilerovej. „Vedel som, že jedného dňa od nej niečo príde, ale nie, že taký silný úder,“ posťažoval sa v rozhovore pre týždenník Le Point. „Nahnevalo ma to kvôli môjmu otcovi, pretože nenávidí, keď sa hovorí o jeho súkromnom živote,“ dodal Thomas Hollande, jeden zo štyroch potomkov, ktorých má prezident s bývalou družkou Royalovou. Hlava štátu s ňou žila nezosobášená rovnako, ako je to vo vzťahu so súčasnou partnerkou.

Keď Trierweilerová na internete podporila rivala Royalovej v danom volebnom obvode, ozvali sa ironické hlasy, ktoré sa pýtali, či politiku v Elyzejskom paláci robí naozaj prezident, alebo skôr jeho družka. Hollande sa jednak chce odlišovať v pretriasaní súkromných záležitostí na rozdiel od predchodcu v úrade Nicolasa Sarkozyho a zároveň posolstvo Trierweilerovej mohlo byť pre neho problematické, lebo s ňou rátal ako s budúcou šéfkou dolnej komory parlamentu.

Prezident sa počas osláv štátneho sviatku dobytia Bastilly nevyhol otázke francúzskych novinárov, ako hodnotí celú kauzu. „Som za jasné odlišovanie medzi verejným a súkromným životom. Osobné veci sa majú riešiť v súkromí,“ citoval ho denník Le Figaro.

Hoci Hollande sa už v predvolebnej kampani štylizoval do pozície „Pána Normálneho“, zjavne sa určitej paralely so Sarkozym nezbaví, naznačil Arnaud Mercier, odborník na politickú komunikáciu. „Teraz sa zdá, že nie je inakší ako jeho predchodca, priškripnutý medzi dvoma ženami,“ poznamenal Mercier pre agentúru AP. Sarkozy po zvolení za prezidenta najprv zamestnával médiá rozvodom s manželkou Céciliou a zakrátko ľúbostným príbehom s exmodelkou Carlou Bruniovou, s ktorou sa potom oženil.