IQ test:: Ženy sú inteligentnejšie, prvýkrát za posledných 100 rokov

ČTK | 17.07.2012 18:00
mozog, rozum, inteligencia, IQ, šach, figúrka Foto:
Ilustračné foto
Ženy mali tento rok prvýkrát lepšie výsledky IQ testov ako muži. Za posledných viac ako 100 rokov to bolo naopak. S odvolaním sa na novozélandského výskumníka a psychológa Jamesa Flynna to uviedol francúzsky spravodajský server France Soir.

Po mnoho desaťročí získavali muži v testoch inteligencie IQ o zhruba päť bodov viac. Náskok sa postupne znižoval a teraz sa situácia úplne otočila. Ženy tak možno podľa uznávaného výskumníka amerického pôvodu Flynna všeobecne považovať za inteligentnejšie než mužov.

Flynn si výsledok vysvetľuje predovšetkým tým, že ženy začali robiť viac úkonov denne ako muži. Ich rôzne a súbežné aktivity ako napríklad starostlivosť o deti, zamestnanie, starostlivosť o domácnosť a vzdelávanie núti ženy viac premýšľať, čo rozvinulo ich inteligenciu, pred­pokladá odborník na IQ.

Inteligenčný kvocient, skrátene IQ, je veličina používaná ako výstup štandardizovaných IQ testov na opis inteligencie človeka v pomere k ostatnej populácii. Mnohí vedci majú ale výhrady k jeho používaniu.