Blížia sa rekordy k svojim limitom? Áno. Avšak vždy sa narodí nový Bolt

ČTK | 17.07.2012 22:00
Usain Bolt Foto:
Vedci tvrdia, že ich matematické prepočty neberú do úvahy výnimcných športovcov ako je Usain Bolt.
Heslo olympijských hier: "Rýchlejšie, vyššie, silnejšie", navodzuje obrázok neustáleho atletického prekonávania rekordov. Ale niektorí vedci uvádzajú, že športové rekordy začínajú stagnovať a jedného dňa bude takmer nemožné prekonať ich bez liekov, génových manipulácií alebo futuristických technológií, napísala agentúra AFP.

Mužský rekord v skoku do diaľky platí od roku 1991, mužský skok o žrdi zostáva nezmenený od roku 1994 a výkony na krátkych plaveckých tratiach sa zhoršili od roku 2010, kedy boli zakázané plavky znižujúce aerodynamický od­por.

„Vo všetkých športoch je vidieť vyrovnávanie sa,“ povedal Steve Haake, riaditeľ strediska pre športový výskum Sheffieldskej univerzity. Rekordy sa budú v mnohých športoch ďalej prekonávať, dodal, ale rozdiely budú menšie a menšie.

Geoffroy Berthelot zo športového ústavu INSEP v Paríži sa zameral na históriu olympijských rekordov od roku 1896, kedy začala tradícia moderných olympiád. Vypočítal, že atléti už dosiahli 99 percent toho, čo je možné v rámci hraníc prirodzenej ľudskej fyziológie.

Do roku 2027 polovica zo všetkých 147 športových odvetví podľa jeho matematického výpočtu dosiahne svoje odhadované limity, a potom ich nebude možné posúvať o viac ako 0,05 percenta, dodal Berthelot. „Športové výkony dosahujú fyziologický strop.“

Reza Noubary z Pensylvánskej univerzity predpovedá, že šprint mužov na sto metrov, ktorý je vnímaný ako meradlo ľudského zrýchlenia a rýchlosti, môže dosiahnuť najviac čas 9,4 sekundy.

„Údaje naznačujú, že zvyšovanie ľudskej rýchlosti sa spomaľuje a nakoniec sa úplne zastaví“ povedal Noubary. Dodal ale, že táto predpoveď je založená len na matematike. Neberie do úvahy objavenie výnimočných bežcov, ako je Jamajčan Usain Bolt, ktorý v súčasnosti drží na tejto trati rekord v hodnote 9,58 sekundy.

„Pre kohokoľvek je nemožné predpovedať rozsah hier prírody v oblasti atletického talentu,“ povedal Noubary. „Bolt je dokonalým príkladom, pretože spája mechanické výhody tiel vyšších mužov s rýchlo sa sťahujúcimi svalovými vláknami mužov menšieho vzrastu.“

Noubary tiež vypočítal, že rekord v skoku do diaľky, ktorý už 21 rokov drží s hodnotou 8,95 metra Američan Mike Powell, bude pravdepodobne prekonaný až niekedy okolo roku 2040. Samotné Powellovo vylepšenie prišlo takmer 23 rokov potom, čo Bob Beamon vytvoril rekord 890 cm  na olympijských hrách v Mexiku v roku 1968.

Niekedy to, čo znamená rozdiel vo výkonnosti, nejde na vrub génov, ale technológie. Príkladom sú celotelové plavky, ktoré sa v roku 2008 postarali o bezprecedentných 25 prekonaných rekordov a o ďalších 47 v roku 2009, ako boli zakázané.

Mark Denny, matematik zo Stanfordovej univerzity, v správe z roku 2008 uviedol, že dostihová rýchlosť chrtov a plnokrvníkov sa nezvýšila posledných 40 až 60 rokov, hoci sú k dispozícii najlepšie chovné zvieratá a lieky posilňujúce výkonnosť.

Existujú však aj takí, ktorí veria, že rekordy sa budú prekonávať stále, aj keby to malo byť o najtesnejší zlomok stotín sekundy. „Predstavte si napríklad, že by sa rozhodlo merať ich v tisícinách,“ povedal Ian Ritchie z kanadskej Brockovej univerzity. Podľa neho navyše nie sú predpovede, že maximá už boli dosiahnuté, ničím novým.

Keď Brit Roger Bannister v roku 1954 zabehol míľu (1,6 kilometra) pod štyri minúty, „mnohí predpokladali, že je to teoreticky nemožné, pretože by človeku jednoducho praskli pľúca“, dodal Ritchie. Súčasný rekord na míľu je 3:43,13.