Je to hrozný iránsky útok. Dôrazne zareagujeme, varuje Izrael

ČTK | 18.07.2012 19:36
Benjamin Netanjahu Foto:
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Za krvavým útokom na autobus s izraelskými turistami na letisku v bulharskom letovisku Burgas stojí podľa izraelského premiéra Benjamina Netanjahua Irán. Podľa agentúry AP ministerský predseda súčasne sľúbil tvrdú odpoveď.

„Všetky náznaky ukazujú na Irán,“ vyhlásil Netanjahu po atentáte, pri ktorom podľa rôznych zdrojov zahynulo najmenej tri až sedem ľudí a mnoho ďalších utrpelo zranenia. Podľa jedného zo svedkov išlo o útok samovražedného atentátnika.

Izraelský premiér poznamenal, že atentát na bulharskom letisku nasleduje po podobných pokusoch v Indii, Gruzínsku, Thajsku, Keni a na Cypre v posledných mesiacoch. „Je to hrozný iránsky útok,“ podotkol. „Izrael na iránsky teror dôrazne zareaguje,“ uviedol Netanjahu.

„Osemnásť rokov po atentáte na budovu židovskej komunity v Argentíne sa vražedný iránsky terorizmus ďalej dotýka nevinných,“ podotkol izraelský premiér podľa agentúry AFP. Pripomenul útok v argentínskej metropole Buenos Aires z 18. júla 1994. Pri ňom vtedy zomrelo 85 ľudí a viac ako 300 osôb bolo zranených. Židovský štát vtedy zo zodpovednosti za tiež vinil Irán

Útok už odsúdili aj Spojené štáty. Hovorca amerického prezidenta Baracka Obamu Jay Carney zdôraznil, že USA „nejrozhodnějším možným spôsobom odsudzujú také útoky na nevinných ľudí, najmä deti“. Hovorca tiež podotkol, že USA stoja za Izraelčanmi i Bulharmi.

Hoci Teherán odmieta akúkoľvek spojitosť s útokmi na izraelských občanov, analytici si myslia, že by mohlo ísť o pomstu za atentáty na niekoľkých iránskych jadrových vedcov. Uviedla to v stredu agentúra Reuters.