Začína sa ramadán. Pôst, keď sa skonzumuje dvakrát viac

ČTK | 19.07.2012 09:22
Najlepšie fotografie za posledných 10 rokov Foto:
Ilustračné foto
Viac ako pätina ľudstva sa v piatok začne postiť. Pre moslimov totiž začína pôstny mesiac ramadán, v ktorom sa je len pred východom slnka a po jeho západe. Rituály spojené s ramadánom patria k pilierom islamu a hoci je hlavným bodom denný pôst, jedla sa v moslimských krajinách skonzumuje dvojnásobné množstvo než inokedy.

Zdržanlivosť, ktorá sa týka aj sexu a fajčenia, je ohraničená prvou rannou modlitbou a poslednou modlitbou večer. Po nej sa schádza k rodinnému stolu a hoci na rôznych miestach planéty sa budú jesť miestne špeciality, všetci si určite dajú mandle, ako podľa moslimskej viery činil v tom čase Mohamed. K výhodám tohto pokrmu patrí to, že dokáže ideálne vyrovnať hladinu cukru v krvi, čo je po dni pôstu užitočné.

Hoci sa vlády moslimských krajín snažia počas ramadánu zabezpečiť čo najpriaznivejšie ceny potravín, obchodníci robia pravý opak, pretože si nechcú nechať hlavnú žatvu v roku ujsť.

Pôst nemusia dodržiavať deti, choré a staré osoby a ani športovci, čo je dôležité najmä tento rok, pretože ramadán pripadá na čas olympiády v Londýne.

Hoci novinársky svet vydáva za začiatok ramadánu jednoznačne piatok, astronómovia a znalci islamu v tom zďaleka tak jasno nemajú. Určujúcim pre začiatok je totiž osobné svedectvo dôveryhodnej osoby, ktorá na večernej oblohe uzrie kosáčik nového mesiaca. Učenci potom o začatí pôstneho obdobia, ktoré sa kryje s deviatym mesiacom islamského lunárneho kalendára, rozhodnú, až keď toto svedectvo potvrdia dvaja svedkovia.

Tento systém je založený na tradícii moslimského sveta a astronómovia a vedci z moslimských krajín márne naliehajú na to, aby sa o začiatí ramadánu rozhodovalo podľa matematického výpočtu novoluní. V kolíske islamu, v Saudskej Arábii, tento týždeň najväčší z učencov na otázku, kedy sa začne ramadán, odpovedalo: Buď v piatok alebo v sobotu.

Spory okolo dátumov panovali aj vlani a niektorí astronómovia potom tvrdili, že sviatok íd al-filter sa začal sláviť v zlý deň. Týmto sviatkom pôst končí. Ide o tri dni nasledujúceho mesiaca, kedy sa znovu je aj počas dňa, rodiny sa navzájom navštevujú a obdarúvajú sa. Tento rok sa má íd al-filter začať oslavovať 19. augusta.

Západný svet dostane tento rok výnimočnú šancu prežiť atmosféru ramadánu zblízka a na vlastnej koži. Príslušníci britskej moslimskej komunity totiž chcú v čase olympijských hier, ktoré sa začnú 27. júla, prizvať do mešít po celej Británii na iftár nielen moslimov, ale aj ostatných a tiež návštevníkov hier. Variť sa budú pochúťky ázijskej, africkej i európskej kuchyne.

Zmysel ramadánu je predovšetkým v požiadavke vzdať sa pozemských radostí, odolať zvodom a lákadlám a získať tak čas a energiu na rozjímanie. Moslimovia veria, že práve cez ramadán boli Mohamedovi zjavené prvé časti koránu.