Csatáryho neprekvapilo zatknutie, pripravoval sa naň

SITA | 19.07.2012 14:41
Podozrivý nacistický zločinec László Csatáry nebol prekvapený, keď ho po niekoľkých desaťročiach na úteku tento týždeň zatkla maďarská polícia. Povedal to v štvrtkovom rozhovore pre miestny denník Magyar Hírlap. "Pripravoval som sa na vypočúvanie," citujú noviny 97-ročného Maďara. "Celé mesiace som si pripravoval poznámky, ktoré pripojím k mojej výpovedi," vysvetlil.

Maďarské bezpečnostné zložky zatkli Csatáryho v stredu. Obviňujú ho z vojnových zločinov a účasti na deportáciách 15 700 Židov do koncentračného tábora Osvienčim v roku 1944. Csatáry bol vysokým policajným dôstojníkom v Košiciach, ktoré boli v tom čase súčasťou Maďarska.

Pripisujú mu taktiež kruté zaobchádzanie s obyvateľmi košického židovského geta. Československé orgány Csatáryho po vojne v neprítomnosti odsúdili na trest smrti, až do roku 1995 sa mu však darilo ukrývať v Kanade, odkiaľ po odhalení musel utiecť.

Csatáryho údajne vypátrali na základe informácií maďarskej prokuratúry reportéri britského bulvárneho denníka The Sun. Cetrum Simona Wiesenthala ho len krátko predtým zaradilo na prvé miesto najhľadanejších nacistických zločincov. V súčasnosti je v domácom väzení, kde si počká na vznesenie formálnych obvinení.