Vo Viedni našli odkaz z minulosti

svk | 21.07.2012 18:42
tuba, Hofburg Foto:
V kovovej tube našli dva odkazy ukryté od roku 1935.
Fámy o nacistickom odkaze, skrytom pri vstupe do viedenského Hofburgu, sa potvrdili. Pri rekonštrukcii pamätníka vojakov z prvej svetovej vojny však reštaurátori našli viac, než v čo dúfali. Okrem listu, vyzývajúceho na spojenie Nemecka a Rakúska, našli aj pacifistický odkaz. Pomocník autora pomníka v ňom vyjadril nádej, že k vojnovému konfliktu už nedôjde.

„Nech Boh dá, aby sa po všetkej tej hrôze, po tom ponížení ukončila nevýslovne smutná bratská roztržka a nech povedie náš panský národ v jednote a pod znakom slnečného kruhu k výšinám. Potom ste, kamaráti, nezomreli nadarmo,“ píše sa v manifeste o „večnej sile nemeckého ľudu“. Slnečným kruhom je myslený hákový kríž.

Manifest, ukrytý v kovovej tube, našli v podstavci pamätníka. Ukryl ho tam autor sochy Wilhelm Frass v apríli roku 1935, tri roky predtým, ako Nemecká ríša pohltila Rakúsko pri anšluse.

O odkaze sa desaťročia špekulovalo, lebo práve v roku 1938 sa o jeho existencii sochár zmienil v liste známemu. Tuba s listom bola zaliata v podstavci pomníka.

Frass však nebol jediný, kto zanechal odkaz budúcim generáciám. Ďalší list, očividne napísaný v zhone, do podstavca pamätníka vložil jeho pomocník, sochár Alfons Riedel. „Želám si, aby budúce generácie nášho nesmrteľného národa už nemuseli stavať pamätníky padlým z násilných konfliktov medzi národmi,“ napísal.

Oba listy teraz skúmajú historici. Odkazy jasne ukazujú rozpoltenosť predvojnovej doby v Rakúsku, povedala rakúskemu denníku Österreich historička Heidemarie Uhlová.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ