Kto strieľal v kine? Neurológ, ktorý sa dovtedy previnil len za volantom

ČTK | 21.07.2012 11:08
Dvadsaťštyriročný Američan James Holmes si vopred zaobstaral zbrane a množstvo munície a prešpikoval svoj byt nástražnými výbušnými zariadeniami, aby potom pri piatkovej premiére nového filmu o Batmanovi vstúpil do kina na denverskom predmestí Aurora a zasiahol tam 70 osôb, z ktorých 12 zomrelo a 58 bolo zranených.
James Holmes, 24-ročný doktorant neurológie na... Foto: TASR
James Holmes James Holmes, 24-ročný doktorant neurológie na University of Colorado, ktorý podľa polície zastrelil v kine v Denveri 12 ľudí.

Ale nič z Holmsovho portrétu, ako vychádzal najavo v hodinách nasledujúcich po tragédii, ani v najmenšom nenaznačuje, že by bol schopný takého výbuchu streleckého násilia. So zákonom mal doteraz čo do činenia len raz, keď bol zadržaný za rýchlu jazdu, napísala agentúra Reuters.

Holmes vyrástol v rodine v San Diegu a získal diplom v odbore neurológia na Kalifornskej univerzite, neskôr prešiel na doktorandské štúdium na Coloradskej univerzite. Hoci bol označovaný za šikovného, postgraduálny program krátko pred masakrom zanechal, uvádzajú univerzitné zdroje.

Ľudia, ktorí Holmesa poznali, ho popisujú ako človeka láskavého k deťom. Hovoria ale aj o tom, že mal problémy nájsť si prácu.

Študent Coloradskej univerzity Billy Kromka, ktorý vlani spolu s Holmesom pracoval niekoľko mesiacov ako výskumný asistent, povedal, že ho správa o čine jeho bývalého kolegu úplne ohromila. „V podstate bol spoločensky neistý, ale nie do tej miery, že by to oprávňovalo k podozreniu na hromadnú vraždu alebo akúkoľvek krutosť takého rozsahu,“ povedal devätnásťročný Kromka.

Holmes podľa neho nikdy nehovoril o politike, ani nedával najavo zaujatie pre nejakú špeciálnu vec. Bol vraj ale zrejme ovplyvnený filmami a médiami, na počítači hral videohry s pridelením rolí.

Newyorský policajný komisár Ray Kelly o Holmesovi naproti tomu povedal, že „jasne vyzerá ako vyšinutý jedinec“.
„Mal vlasy nafarbené na červeno. Hovoril si Joker, zjavne podľa Batmanova nepriateľa,“ povedal Kelly novinárom, v narážke na filmovú postavu známu páchaním náhodného, chaotického násilia.

Holmesova rodina vo vyhlásení vyjadrila súcit s obeťami a ich blízkymi. „V srdci sme s vašimi milovanými,“ uviedla. Zároveň požiadala médiá, aby im dopriali pokoj a súkromie, pokiaľ sa „s tou informáciou vyrovnajú“.