Od besnenia Breivika uplynul rok, Nórsko spomína na obete

ČTK | 22.07.2012 12:05, aktualizované: 
Breivik spomienka Foto: ,
Položením vencov pred vážne poškodenou budovou vlády v Osle a tichou spomienkou na neďalekom ostrove Utöya si Nórsko pripomenulo útoky, pri ktorých pred rokom pravicový fanatik Anders Behring Breivik zavraždil 77 ľudí. Na snímke nórsky kráľ Harald (vpravo) a premiér Jens Stoltenberg na spomienkovom podujatí v Osle
Pietnymi akciami po celej krajine si Nórsko pripomína pamiatku 77 obetí útokov extrémistu Andersa Breivika, ktorý pred rokom zabil v Osle a na ostrove Utöya 77 ľudí. Premiér Jens Stoltenberg pri tejto príležitosti vyzval svojich krajanov, aby pri vyrovnávaní sa s týmto zločinom nepodľahli nenávisti a ďalej prejavovali toleranciu.

Atentátnik podľa neho síce zabil 77 ľudí a spôsobil nesmierne utrpenie, svoj hlavný cieľ ale nesplnil.

„Jeho bomba a jeho výstrely mali zmeniť Nórsko. Nórsky ľud odpovedal tým, že zostal verný svojim hodnotám,“ povedal Stoltenberg, keď v prítomnosti kráľa Haralda V. kládol veniec pred vládnu budovu v centre Osla, poškodenú výbuchom nálože, ktorú Breivik nastražil v aute.

V rovnakom čase sa na ostrove Utöya zišli pozostalí po obetiach minulého masakru a tí, ktorí ho prežili. Na tichú spomienkovú akciu na ostrove mali za prísnych bezpečnostných opatrení prístup len osoby priamo postihnuté tragédiou. Vypustili balón naplnený héliom v tvare srdca, ku ktorému priviazali osobné odkazy.

Tí, ktorí boli svedkami hororu z Utöye, na neho stále nemôžu zabudnúť. „Občas myslím na rodičov, ktorí prišli o svoje deti,“ povedal Jörn Överby, jeden z miestnych obyvateľov, ktorý tých, ktorí utekali z ostrova, vyťahoval z vody a pomáhal im na loď.

Na tomto ostrove pravicový extrémista Breivik práve pred rokom postrieľal 68 prevažne mladých ľudí, ktorí tam prišli na tábor vládnej Nórskej robotníckej strany. Posledná obeť zomrela neskôr v nemocnici. Predchádzajúci výbuch nálože vo vládnej štvrti Osla zabil osem ľudí.

Breivika súdia od apríla, k útokom sa priznal, označuje sa ale za nevinného. Svojim činom vraj chcel zachrániť Nórsko a západnú Európu pred islamistami.

Rozsudok v procese s Breivikem má padnúť 24. augusta. Podľa očakávania čaká atentátnika doživotný pobyt buď vo väzení alebo v psychiatrickom zariadení.

Stoltenberg svojich krajanov vyzval, aby vytrvali pri tom, ako zareagovali bezprostredne po masakre – teda pri prejavoch tolerancie a vzájomnej srdečnosti bez nenávisti.

„Dnes by sme si mali navzájom pripomenúť, že láska trvá naveky. Dobro a radosť sa nedajú vymazať,“ povedal.

V Osle sa po pietnom akte vo vládnej štvrti uskutočnila bohoslužba a večer sa bude konať koncert pred radnicou. Na pietnych akciách, ktoré sa konajú po celom Nórsku, sa očakáva viac ako 100 000 ľudí.