Prokurátorka zvažuje pre Holmesa trest smrti

SITA | 23.07.2012 19:34
James Holmes Foto: ,
James Holmes pred súdom.
Muž podozrivý z masakry v kine v meste Aurora v Colorade predstúpil na vypočutie pred súd. Prokurátorka amerického štátu Colorado uviedla, že sa najprv poradí s obeťami a rodinami, než sa rozhodne, či bude preňho žiadať trest smrti.

Carol Chambersová novinárom po prvom vypočúvaní Jamesa Eagana Holmesa povedala, že rozhodnutie o treste smrti musí padnúť do 60 dní od obžaloby, preto na to má ešte dosť času.

Dvadsaťštyriročný Holmes sedel v tichosti s oranžovo nafarbenými vlasmi a vyzeral ako omámený a bez emócií. Pozeral sa priamo pred seba a z času na čas zavrel oči. Sudca uviedol, že obvinenia padnú 30. júla.

V piatok, počas premietania filmu o Batmanovi, Holmes v nepriestrelnej veste a v plynovej maske najprv hodil do kinosály dymovnice a potom začal do návštevníkov kina strieľať. Dvanásť ľudí zomrelo a 58 bolo zranených, niekoľkí sú v kritickom strave v nemocnici. Polícia zistila, že Holmes nakupoval zbrane, výbušniny a chemikálie v oblasti Denveru takmer dva mesiace pred streľbou a nakoniec si cez internet kúpil 6000 kusov munície. Motív činu však stále nepozná.