V Bhopále majú svoju olympiádu, na ktorú Briti vôbec nemôžu byť hrdí

ČTK | 25.07.2012 10:58
Bhopál, India Foto:
V Bhopale sa stále rodia deti so zdravotným postihnutím.
Zatiaľ čo sa svet chystá ponoriť do športového divadla, aké ponúknu od piatku letné olympijské hry v Londýne, sa vo štvrtok uskutoční v indickom Bhopále iná olympiáda. Organizuje ju päť organizácií združujúcich obete najväčšej chemickej havárie v dejinách, pri ktorej v roku 1984 zomreli tisíce ľudí a státisíce ďalších trpeli a trpia zdravotnými následkami. V Bhopále sa ešte teraz rodia postihnuté deti a organizátori hier chcú na túto skutočnosť upozorniť.

Bezprostrednou príčinou usporiadania bhopálskej špeciálnej olympiády je nesúhlas preživších z Bhopálu s tým, že jedným zo sponzorov londýnskej olympiády je spoločnosť Dow Chemical, ktorá v roku 1999 kúpila americkú Union Carbide Corporation; práve únik chemikálií z jej továrne v Bhopále katastrofu zavinil.

Nešťastie sa stalo v decembri 1984, kedy v bhopálskej pobočke chemického koncernu Union Carbide uniklo do ovzdušia 40 ton smrteľne jedovatého plynu metylizokyanatánu; smrtiace výpary zabili okamžite 1700 osôb, v nasledujúcich týždňoch zomrelo ďalších 2500 ľudí. Desať rokov potom dosiahol počet obetí asi 7000 a listina postihnutých obsahuje viac ako 200 000 mien.

Deti, ktoré sa kvôli neustálej prítomnosti škodlivých látok narodili s rôznymi postihnutiami, sa na bhopálskej olympiáde zúčastnia, aby tak upozornili na snahy Dow Chemical „natrieť ekologickým náterom svoje zločiny prostredníctvom sponzorstva olympijských hier“, uviedli organizátori. Hry sa budú konať na štadióne priamo pred opustenou továrňou Union Carbide, z ktorej podľa indickej tlače neustále presakujú do podzemných vôd karcinogénne chemikálie.

Deti postihnuté kvôli toxickej kontaminácii budú súťažiť v takých disciplínach, ako je „krabí pretek“, pri ktorom sa pretekári pohybujú chrbtom dole po rukách a nohách, šprint na 25 metrov, či asistovaná chôdza.

„Na rozdiel od otváracej ceremónie londýnskej olympiády, ktorá má podľa očakávania zdôrazniť všetko, načo môžu byť Briti hrdí, zahájime bhopálske hry piesňami a tancami, ktoré sa sústredia na to, začo by sa Briti mali hanbiť,“ povedal Račňa Dhingra z jednej z usporiadateľských organizácií The Hindu.

Pri otváracom ceremoniáli v Bhopále tak vo štvrtok zaznie napríklad pripomienka mnohých hladomorov počas britskej koloniálnej vlády v Indii, hromadných popráv obesením po prvom indickom boji za nezávislosť v roku 1857, masakru v Amritsare v štáte Pandžáb na námestí Džalijánválá Bagh, a v neposlednom rade tiež britská podpora spoločnosti Dow Chemical.

Obete tragédie v Bhopále v priebehu posledného roka viedli aktívnu kampaň za vyradenie Dow Chemical zo sponzorov hier. V tejto snahe získali aj podporu indickej vlády a vlády štátu Madhjapradéš, ktorého je Bhopal hlavným mestom.

Londýnsky organizačný výbor aj Medzinárodný olympijský výbor (MOV) ale v tomto spore podporili spoločnosť Dow Chemical. Po indických protestoch a hlasoch o možnom bojkote indických športovcov aspoň londýnski organizátori súhlasili, že sa značka Dow Chemical neobjaví na veľkom plátenom leme okolo hlavného olympijského štadióna.