Poučil som sa, priznal rumunský premiér Ponta

SITA | 30.07.2012 18:53
Rumunský premiér Victor Ponta sa podľa vlastných slov "poučil" z kauzy okolo odvolávania prezidenta Traiana Basesca. Povedal to v rozhovore pre zahraničné médiá, z ktorého cituje tlačová agentúra AFP.

Predseda rumunskej vlády na jednej strane priznáva, že v tomto prípade „existuje mnoho vecí, ktoré si zaslúžia kritiku“. Na druhej strane ale Basescových ľudí obvinil z toho, že medzinárodné spoločenstvo „zavádzali“. „Medzinárodná povesť Rumunska bola poškodená,“ vyhlásil Ponta.

Rumunská volebná komisia v pondelok potvrdila, že referendum o Basescovom odvolaní je neplatné. Dôvodom je nízka účasť, ktorá nedosiahla potrebné 50-percentné kvórum. Basesca ešte predtým z čela štátu odvolal rumunský parlament, verdikt však podľa ústavy muselo potvrdiť aj všeľudové hlasovanie.

Atmosféra na rumunskej politickej scéne je poznačená dlhodobým sporom medzi pravičiarom Basescom a ľavičiarom Pontom, ktorý sa k moci dostal v máji. Ponta Basesca obviňuje zo zneužitia právomocí pri ohlasovaní drastických úsporných opatrení v roku 2010 ako aj pri zasahovaní do právomocí súdnej a výkonnej moci. Napätie vyvrcholilo hádkou o tom, kto má zastupovať krajinu na summitoch Európskej únie. Ústavný súd rozhodol v prospech hlavy štátu. Európska únia vyjadrila z vývoja udalostí v Rumunsku obavy a dôrazne vyzvala Pontu na dodržiavanie demokratických princípov.