Žila moderne, rodičia ju preto zadusili

Miroslav Čaplovič | 06.08.2012 10:11
Shalifea Ahmedová Foto: ,
Na archívnej fotografii je Shalifea Ahmedová, ktorú rodičia zabili, lebo sa im zdala prozápadne orientovaná.
Keď sa rodičom stratila dcéra, plakali pred televíznymi kamerami, ale po rokoch vyšlo najavo, že smútok predstierali. Shafilea Ahmedová pochádzala z pakistanskej moslimskej rodiny žijúcej v Británii. Ani matke, ani otcovi sa nepozdávalo, že sa jej zapáčil moderný spôsob života. Začali ju považovať za odpadlíčku od islamu, ktorá si obľúbila západný štýl.

Odsudzovanie a ponižovanie sa stupňovalo, až došlo k najhoršiemu. „Hovorila, že jedného dňa ju zabijú. Vravela som jej, že nie, veď sú to tvoji rodičia,“ citoval denník Daily Mail Melissu Pownerovú, ktorá s ňou chodila v škole do spoločnej triedy. Shafilea chcela žiť bez prísnych moslimských predstáv od desiatich rokov. Pred rodičmi skrývala kozmetiku a keď ju mali po vyučovaní vyzdvihnúť, prezliekla sa z moderného odevu do šiat, v ktorých ju vyprevádzali do školy.

Shalifea zmizla z Warringtonu bez stopy v septembri 2003. Vo februári 2004 sa našla jej mŕtvola na brehu rieky. Polícia podozrievala rodičov, ale chýbali dôkazy. Vyšetrovatelia tušili, že mohlo ísť o vraždu zo cti (tým, že dievčina „pošpinila“ moslimské hodnoty v rodine). „Kriminalisti nasadili odpočúvacie zariadenie do obydlia Ahmedovcov, ale nedostali sa k ničomu, čo by ich usvedčilo z brutálneho zločinu,“ pripomenuli noviny The Daily Telegraph.

Pravda nakoniec vyšla na povrch z vlastných radov Ahmedovcov. Alesha, sestra zavraždenej, nevydržala, ako ju hrýzlo svedomie. S ďalšími súrodencami sa totiž ako 12-ročné dievča stala svedkyňou ohavného zločinu. „Už to tu skončime,“ citovala na súde svoju matku Farzanu, keď s manželom Iftikarom vrazila vtedy 17-ročnej Shafiley do úst plastové vrecko. Držali jej ruky, aby sa nemohla brániť. „Zistila som, že je po všetkom, keď sestra prestala triasť nohami,“ podľa denníka The Guardian povedala Alesha o zadusení. Po vražde Iftikhar Ahmed odviezol mŕtvolu k rieke a tam ju vyhodil z auta.

Otec aj matka na súde popierali vinu. Neuverili im, za pravdu dali kľúčovej svedkyni, ktorou bola Alesha. „Manželov Ahmedovcov odsúdili na doživotie s tým, že predčasne by ich mohli z väzenia podmienečne prepustiť najskôr po odpykaní 25 rokov pobytu za mrežami,“ informovala stanica BBC.

Alesha sa s otrasným príbehom zdôverila polícii pred dvoma rokmi. „Dlho ma trápilo to, čo sa stalo mojej sestre… Keď som začala navštevovať univerzitu, uvidela, som ako zle žila naša rodina,“ zdôraznila na súde. Prepadla tiež obave, aby nedopadla ako Shafilea. Rodičia jej totiž vyberali proti vôli ženícha, prípadne chceli, aby si našla muža v Pakistane. „Svedectvo Aleshy sa stalo posledným kúskom do skladačky, ktorá umožnila rodičov pohnať pred súd,“ podčiarkol The Guardian.

Tragický osud Shafiley bol v Británii ostro sledovanou kauzou. Nie je totiž ojedinelým prípadom, keď v tejto krajine rodičia moslimského pôvodu najzákernejším spôsobom zúčtujú s dcérou, ktorá sa nespráva podľa ich predstáv. „Vrážd podobných násilnej smrti Shafiley sa v Británii stalo za posledných desať rokov viac ako 25,“ upozornila agentúra AP.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ