Kissinger: V Sýrii nejde o demokraciu

Boris Latta | 07.08.2012 08:23
Homs, Sýria Foto: ,
Ilustračné foto
Civilisti, ale aj vojaci, generáli či prvý kozmonaut krajiny a najnovšie expremiér Rijád Hidžáb (46) utekajú zo Sýrie. Jedni do Turecka, iní do Jordánska. Ako napríklad Hidžáb, doteraz najvyššie postavený oficiálny sýrsky predstaviteľ, ktorý sa v pondelok pridal na stranu vzbúrencov. V Ammáne sa však podľa jeho hovorcu Mohameda Otriho dlho neohreje.

„Čoskoro zamieri do katarskej Dóhy, kde sa nachádza centrála medzinárodných informačných médií,“ informoval v pondelok Otri o pláne expremiéra usadiť sa v krajine, ktorá spoločne s Tureckom a Saudskou Arábiou zásobuje sýrskych odporcov režimu prezidenta Bašara Asada predovšetkým dodávkami zbraní. V rozhovore pre francúzsky rozhlas Europe 1 to najnovšie potvrdila aj hovorkyňa exilovej Sýrskej národnej rady Basma Kodmaníová.

„Oznamujem, že odchádzam od vraždiaceho a teroristického režimu a pridávam sa k revolúcii za slobodu a česť. Oddnes som vojakom požehnanej revolúcie,“ uviedol Hidžáb vo vyhlásení pre TV stanicu Al Džazíra. Spolu s ním mali podľa nepotvrdených informácií opustiť vlasť aj ďalší dvaja ministri. Útek sa podľa televízie Al Arabíja vraj nepodaril len ministrovi financií Muhammadovi Džlailatímu, ktorého mali pri pokuse zatknúť ešte na sýrskom území. „Nie je to pravda. Som vo svojej kancelárii a plním si pracovné úlohy,“ dementoval vzápätí vo vyhlásení šéf financií citovaný sýrskou televíziou.

Podľa USA útek expremiéra potvrdzuje, že Asad stráca kontrolu nad situáciou v krajine. „Informácie o úteku viacerých vysokopostavených úradníkov vrátane premiéra Hidžába z krajiny svedčia opätovne o tom, že Asad stratil kontrolu nad Sýriou“, citujú AFP z pondelkovej reakcie Tommyho Vietora, hovorcu Bieleho domu.

Na druhej strane útek Hidžába nepovažuje za vládnu krízu prezident Akadémie geopolitických problémov Leonid Ivašov. „Jeden odišiel a nahradili ho druhým, v Sýrii nejde teda o vládnu krízu,“ povedal pre agentúru RIA Novosti. Zároveň pripomenul, že aj keď kabinet v Damasku nie je názorovo jednoliaty, spája ho presvedčenie, že situáciu v krajine treba vyriešiť cestou dialógu všetkých strán zainteresovaných v konflikte.

V súvislosti s najnovším útekom popredných sýrskych úradníkov do zahraničia a s vývojom v Sýrii je zaujímavý názor Henryho Kissingera, poradcu amerických prezidentov Eisenhowera, Kennedyho, Johnsona i Richarda Nixona, ktorý ho vymenoval za hlavného poradcu bezpečnosti USA.

„V Sýrii je to čoraz zložitejšie: v skutočnosti tam nejde o boj za demokraciu, ale o zápas s cieľom získať moc, ktorý vedú alaviti podporovaní ďalšími menšinami so sunnitskou väčšinou. Po zvrhnutí Asada bude pravdepodobne tento zápas pokračovať, ba bude ešte ostrejší,“ predpovedá Kissinger v pondelkovom článku v denníku The Washington Post.