Irán nedovolí pád al-Asadovho režimu

SITA | 07.08.2012 22:58
Baššár al-Asad Foto:
Sýrsky prezident Baššár al-Asad
Iránska vláda bude naďalej podporovať Sýriu pod vedením prezidenta Baššára al-Asada, keďže ju považuje za jeden z "pilierov" blízkovýchodnej aliancie, ktorej súčasťou je aj islamská republika. Tajomník iránskej Najvyššej rady pre národnú bezpečnosť Saíd Džalílí to vyhlásil po utorňajšom stretnutí s al-Asadom v Damasku.

Teherán podľa neho „nikdy nedovolí rozpad osi odporu, ktorej neodmysliteľným pilierom je Sýria“. Jeden z najbližších spolupracovníkov iránskeho vodcu Alího Chameneího tiež vyjadril presvedčenie, že udalosti v Sýrii „nie sú vnútornou záležitosťou, ale konfliktom medzi osou odporu na jednej strane a regionálnymi i globálnymi nepriateľmi tejto osi na tej druhej“. Narážal pritom na regionálne protiizraelské spojenectvo, ktorého súčasťou sú Irán, Sýria a libanonská militantná organizácia Hizballáh.

Iránski predstavitelia obviňuju susedné Turecko a krajiny Perzského zálivu z vyzbrojovania sýrskych opozičných síl, čím podľa nich napomáhajú znepriateleným Spojeným štátom a Izraelu v ich snahe zvrhnúť al-Asadov režim. Iránsky televízny kanál al-Álam pretým citoval Džalílího vyjadrenie, podľa ktorého „kríza v Sýrii musí byť vyriešená vnútorne prostredníctvom národného dialógu, a nie prostredníctvom zásahu vonkajších síl“. „Sýrčania sú nepriateľskí voči akémukoľvek pánu podporovaného Sionistami a Spojenými štátmi,“ dodal dlhoročný diplomat.

Samotný al-Asad po stretnutí s Džalílím vyhlásil, že Damask je naďalej odhodlaný potlačiť protivládne povstanie, ktoré vypuklo pred takmer 17 mesiacmi, a očistiť krajinu od „teroristov“. Podľa jeho slov, ktoré citovala štátna tlačová agentúra SANA, je Sýria „schopná prekaziť zahraničné plány zacielené na os odporu a úlohu Sýrie v nej“.

Sýrsky vládny režim v pondelok utrpel nečakaný úder, keď premiér Rijád Hidžáb utiekol do Jordánska a oznámil, že sa pridal k al-Asadovym protivníkom. Stal sa tak doteraz najvyšším predstaviteľom Damasku, ktorý sa rozhodol pre takýto krok. V Sýrii medzitým pokračuje protipovstalecká ofenzíva, ktorej ohniskom je najväčšie mesto krajiny Halab (Aleppo).