Káhira pomstila smrť pohraničníkov

Boris Latta | 09.08.2012 18:00
Sinaj, Egypt, pohreb Foto:
Na utorkovom spoločnom pohrebe 16 pohraničníkov, ktorých povraždili počas víkendu radikálni islamisti, sa zúčastnili tisíce Egypťanov.
Na Sinajskom polostrove opäť zabíjali rakety. Egyptská armáda po prvý raz od roku 1973, od čias vojny s Izraelom, zaútočila v stredu na islamských ozbrojencov, ktorí noc predtým ostreľovali tri pohraničné stanoviská Egypťanov vzdialených od palestínskeho pásma Gazy asi 50 kilometrov. Neďaleko hranice s Izraelom. Výsledkom stredajšieho útoku vládnych jednotiek je viac ako 20 zabitých extrémistov.

Káhira tak pokračuje v operácii, ktorú vyvolal masaker z 5. augusta. Obeťami útočníkov sa stalo 16 egyptských pohraničníkov na kontrolnom stanovisku v Karm abu Salem. Ozbrojencov napokon po preniknutí na územie Izraela zlikvidovalo letectvo židovského štátu. Nové strety mezi egyptskou políciou a neznámými ozbrojencami vypukli v severnej časti Sinajského polostrova aj vo štvrtok. Oznámila to agentura AFP s odvolaním sa na egyptskú televíznu stanicu.

„Za útokmi stojí izraelský Mosad. Cieľom je vyvolať napätie a podkopať postavenie egyptského prezidenta Mohammeda Mursího,“ citujú agentúry z oficiálneho stanoviska Moslimských bratov, ktoré vzápätí Tel Aviv charakterizoval ako absurdné. Hnutie Hamas napriek tomu tvrdí, že napätie má narušiť vzťahy Egypťanov s obyvateľmi palestínskeho pásma Gazy.

Podľa blízkovýchodného spravodajcu BBC Kevina Connolyho nárast násilia na Sinaji bude skúškou pre novú vládu prezidenta Mursího v snahe udržať súčasný stav v krajine. Pomohla by vraj zvýšená prítomnosť egyptskej armády na Sinaji, s ktorou však nesúhlasí Izrael. Aj minuloročné zvýšenie počtu egyptských vojakov a techniky na polostrove bolo prísne konzultované s Tel Avivom. Tak ako to napokon určuje mierová dohoda medzi oboma krajinami z roku 1979. Po jej podpise Izrael vrátil dovtedy okupovaný Sinaj Egyptu.

„V súčasnosti je v Egypte najdôležitejšie, ako sa budú vyvíjať vzťahy medzi Moslimským bratstvom a skutočne radikálnymi salafistami. Konkrétne medzi stranami Sloboda a spravodlivosť a Svetlo. Ak sa im podarí zjednotiť na základe nejakej idey, osobne v to veľmi neverím, tak to môže znamenať veľké problémy,“ povedal v rozhovore pre denník Rossijskaja gazeta v súvislosti s najnovším vývojom v Egypte akademik Jevgenij Primakov. Bývalý šéf ruského ministerstva zahraničných vecí a hlavne majster tajnej diplomacie zároveň pripomenul, že v Egypte hrá stále hlavnú úlohu armáda, ktorá dostáva z USA ročne jeden a pol miliardy dolárov v podobe nenávratnej pôžičky.

„Aj keď je dnes trochu v pozadí, má navyše stále v rukách kontrolu nad egyptskou ekonomikou. Práve generalita je tou silou, ktorá by mohla byť zárukou udržania vzťahov Egypta s Izraelom,“ dodáva Primakov.

V súvislosti s napätím na Sinaji, kde ležia viaceré turistické letoviská (Šarm al-Šejch, Dahab, Hurgáda alebo Taba) nehrozí oddychujúcim podľa oficiálnych miest žiadne nebezpečenstvo. Už aj preto, lebo spomínané ozbrojené potýčky sa odohrávajú stovky kilometrov od obľúbených stredísk pri Červenom mori. Napriek tomu, ako upozorňuje aj slovenské ministerstvo zahraničných vecí, pri ceste do Egypta by našinci nemali cestovať do oblasti severného Sinaja a všetkých prihraničných oblastí, ktoré predstavujú vysoké bezpečnostné riziko. Rovnaké odporúčanie sa týka aj fakultatívnych výletov mimo turistických centier Šarm al-Šejch, Dahab a Hurgáda.

„Mimoriadnu opatrnosť a rešpektovanie pokynov egyptských bezpečnostných orgánov si vyžaduje pobyt v turistickom centre Taba,“ upozorňuje rezort slovenskej diplomacie na webovej stránke.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ