Predsudky ohrozujú európsku jednotu

ČTK | 10.08.2012 09:48
Európa,mapa Foto:
Ilustračné foto
Možno, že problémom sú obyvatelia juhu Európy, ktorí sa povaľujú na slnku v Stredomorí a nadmerným utrácaním a daňovými únikmi si otvorili cestu k bankrotu. Alebo ním sú možno obyvatelia severu Európy, ktorí sú tak bezdôvodne skostnatení a žijú také ponuré životy, že sú rozhodnutí vidieť juhoeurópanov trpieť. Prinajmenšom tak znejú rozčúlené stereotypy, ktoré z krčmových debát a z bulváru stále častejšie presakujú do bežného politického slovníka, napísala agentúra AP.

Ide o známku toho, že psychologická prasklina medzi severnými a južnými štátmi v Európskej únii sa pod tlakom finančnej krízy rozširuje. Analytici tvrdia, že nezhody ohrozujú európsku menovú úniu rovnako ako deficity a úrokové miery.

„(Pocity) národnej nepraj­nosti v Európe rastú do dramatických výšin,“ hovorí londýnsky ekonóm z časopisu The Economist Vincent Forest. „Európania tým, ako im tak dlho trvá vyriešiť hospodársku krízu, vytvárajú krízu politickú a spoločenskú.“

Problémom dlhov sa v 17 krajinách platiacich eurom zaoberá posledné tri roky: niektorým z nich sa s týmto problémom nedarí vyrovnať a iné majú veľa požiadaviek, ako ho čo najlepšie zvládať. Španielsko a Taliansko ako dve hlavné centrá ťažkostí ohrozuje finančný kolaps, ktorý by mohol rozložiť 13 rokov starú menovú úniu a otriasť svetovou ekonomikou.

V Grécku, ktoré je päť rokov v recesii, sa na Nemecko pozerá ako na nepoddajnú silu, ktorá naliehala na neustály nárast rozpočtových škrtov, kvôli ktorým prichádza o prácu stále viac Grékov. Politici a novinári sa dokonca nevyhýbali narážkam na nacistickú tretiu ríšu a hnev namierený proti Nemcom sa tak ešte vyostril.

V Taliansku si karikaturisti vybrali za terč vulgárneho humoru nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú. Rešpektovaný denník La Stampa v pondelok zverejnil článok, ktorý pre Nemcov použil hanlivé označenie. Citoval príslovie, ktoré hovorí, že Nemci milujú Talianov, ale neobdivujú ich, zatiaľ čo Taliani obdivujú Nemcov, ale nemilujú ich.

Nemci zo všetkých krajín eurozóny najviac naliehali na ďalšie a ďalšie úsporné opatrenia a varovali pred „morálnym hazardom“ kvôli vyplácaniu finančných injekcií krajinám, ktoré za svoje hriechy dosť netrpeli, a môžu preto mať tendenciu znovu chybovať. Nemecká povýšenosť smerom k juhoeurópskej kultúre sa neobmedzuje na ekonomiku. Vplyvný nemecký týždenník Der Spiegel v januári zverejnil komentár o stroskotaní luxusnej výletnej lode Concordia, ktorej taliansky kapitán je vyšetrovaný kvôli obvineniu z neúmyselného zabitia a opustenie lode, zatiaľ čo cestujúci boli stále na palube.

„Prekvapuje vás, že kapitán bol Talian?“ spýtal sa autor stĺpčeka a vzápätí sa obrátil na čitateľa s ďalšou otázkou, či si dokážu predstaviť, že by loď opustil nemecký alebo britský kapitán. Stĺpček vyvolal v Taliansku rozhorčenie.

Nemci odmietajúci ďalšiu pomoc Grécku rýchlo súhlasia s názorom, že tamojšia vláda prekrúcala štatistiky štátneho rozpočtu, a ťaží aj z predsudkov o nečestnosti obyvateľov Stredomoria.

Španielsko čoskoro začne čerpať z úveru vo výške až 100 miliárd eur poskytnutých ďalšími krajinami eurozóny na pomoc svojmu bankovému sektoru. Pôžička ide ruka v ruke s dramatickým obmedzením vládnych úspor a daňovými podmienkami. Za hlavného autora týchto podmienok je považované Nemecko. Štátny zamestnanec Antonio Álvarez v Madride hovorí, že už videl plagát nabádajúci na bojkot nemeckého tovaru. „Ak sa situácia zhorší, v uliciach by mohli vzniknúť problémy medzi ľuďmi z rôznych európskych krajín,“ povedal.

Luxemburský premiér Jean-Claude Juncker v pondelkovom rozhovore v nemeckej televízii upozornil na riziká súčasného tónu konverzácie. „Znamená to, že to, čo bolo históriou a čo sme si mysleli, že sme definitívne pochovali, sa rýchlo oživuje,“ povedal.

Analytička bruselského Centra pre európske politické štúdie (CEPS) Cinzia Alcidiová upozorňuje, že povinnosťou politikov jednotlivých krajín je nerozdýchávat vášne. „Domnievam sa, že medzi veriteľmi a dlžníkmi sa rysuje určitá priepasť,“ povedala. „Myslím, že tento prvok by sme nemali podceňovať. Považujem ho za najväčšie ohrozenie európskeho projektu a EÚ ako celku,“ povedala.