Maďari sa bijú o ázijské korene

Ivan Drábek | 14.08.2012 09:31
Maďari, Kurultaj Foto:
Na Kurultaji sa predvádzalo najmä bojové umenie kočovných kmeňov, ale uskutočnil sa aj rad prednášok, napríklad o nespravodlivosti potrianonského usporiadania v Európe.
Maďarská pusta pripomínala ázijskú step z čias sťahovania národov. Spod kopýt jazdcami štvaných koní stúpali kúdoly prachu, lukostrelci stovkami naraz vystrelených šípov takmer zatienili oblohu nad jurtovým táborom... Osemdesiattisíc Maďarov prišlo cez predĺžený víkend do obce Bugac, asi 125 kilometrov južne od Budapešti oslavovať spolupatričnosť kočovných národov hlásiacich sa k hunskému a turkickému pôvodu.

Prehliadka tradičného bojového umenia však bola viac než len obyčajná šou. Pod jej povrchom zvádzal ostrý boj vládnuci Fidesz s extrémistickým Jobbikom.

V Maďarsku to bol už tretí kurultaj, zraz kmeňov, ktoré za svoju kolísku považujú bájny stredoázijský Turán. Tentoraz ich bolo zastúpených rekordných 24 vrátane Madjarov, tritisícového etnika, ktoré horliví maďarskí bádatelia objavili v ďalekom Kazachstane iba pred niekoľkými rokmi a hneď ho označili za stratený bratský národ. Prišli aj potomkovia Avarov z Azerbajdžanu a ruského Dagestanu.

Kurultaj bol doteraz doménou krajnej pravice, ktorá po vzore Šípových krížov, maďarských nacistov z čias vojny, hlása pseudovedeckú teóriu etnickej spriaznenosti turánskych národov a popiera ugrofínsky pôvod Maďarov. Šéf Jobbiku Gábor Vona aj tento rok vyzýval svojich stúpencov, aby do Bugacu prišli „načerpať silu turánskych národov“. Prvý raz sa však k podujatiu otvorene prihlásila aj strana premiéra Viktora Orbána. Patronát nad festivalom prevzal fideszácky podpredseda parlamentu a vláda naň napriek prísnej úspornej politike vyčlenila vyše štvrť milióna eur.

„Fidesz je v panike pre zmenšovanie svojej voličskej základne, pokúša sa ju rozšíriť, preto sa postavil za Kurultaj,“ myslí si politológ Attila Ágh. „Dobre to ilustrujú Orbánove slová o tom, že sme poloázijská tlupa,“ dodal pre televíziu ATV.

Premiér Orbán skutočne koncom minulého mesiaca predniesol prekvapujúci výrok, ktorý by ešte nedávno väčšina Maďarov brala ako urážku. „Taká poloázijská tlupa, ako sme my, sa dokáže zomknúť, len keď je sila,“ citovala ho agentúra MTI. Orbán to povedal v súvislosti s tým, že Maďari sa nepodobajú na škandinávske národy, schopné vzdorovať krízovým situáciám aj bez toho, aby nad nimi niekto stál s bičom, a dodal: „Dúfajme, že namiesto demokracie nebudeme musieť zaviesť nový politický systém.“

Patronát nad aziatskym kmeňovým zrazom zobral Fidesz skutočne vážne. Zahraničných účastníkov oficiálne prijali na vysokej úrovni v parlamente. „Otec zakladateľ“ Kurultaju András Zsolt Bíró, antropológ, ktorého mnohí kolegovia považujú za šarlatána, na pôde zákonodarného zboru rojčil o tom, že Maďarsko sa môže stať centrom duchovného spojenia etník s hunskou a turkickou identitou. „Mali sme veľkých spoločných predkov a teraz si môžeme spoločne pripomínať Attilu a vojvodcu Arpáda,“ citoval ho denník Magyar Hírlap.

S jeho myšlienkami úplne súzvučal príhovor ministerského splnomocnenca Ernőa Keskenya, jedného z najvyšších predstaviteľov maďarskej diplomacie. „Usporiadanie Kurultaja je v úplnom súlade súčasnej stratégie maďarskej vlády, napomáha uskutočňovať politiku otvorenia sa Východu,“ citoval ho denník Népszabadság.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ