Šéfoval New Yorku, teraz chce byť Maďar

Ivan Drábek | 17.08.2012 09:24
George Pataki Foto:
Bývalý guvernér New Yorku George Pataki oznámil, že prijme maďarské občianstvo. Za necelé dva roky oň požiadalo vyše 300-tisíc maďarských krajanov. Do volieb v roku 2014 Budapešť ráta až s polmiliónovým nárastom počtu občanov.
Dva roky po tom, čo umožnila zahraničným krajanom prijať občianstvo materskej krajiny, ulovila vláda Viktora Orbána v Amerike vzorového Maďara. Trojnásobný guvernér štátu New York George Pataki (67) oznámil, že sa chystá požiadať o maďarské občianstvo.

V rozhovore pre televíziu ATV dokonca potvrdil, že v krajine, odkiaľ sa jeho starý otec János Pataki v roku 1908 vysťahoval, chce na jar 2014 voliť a využiť tak právo, ktoré v minulosti patrilo len maďarským občanom s trvalým bydliskom vo vlasti.

Pataki, ktorý má po matke taliansko-írsky pôvod, tvrdí, že maďarské korene sú pre neho dôležitejšie. „Kto má aspoň jedno percento maďarskej krvi, ten je Maďar. Také dominantné sú maďarské gény,“ povedal pre maďarskú televíziu… po anglicky. V Spojených štátoch sa k maďarským koreňom hlási 1,4 milióna ľudí; z nich iba sedem percent ovláda maďarčinu.

Vplyvný republikánsky politik stál na čele štátu New York v rokoch 1995 až 2007. Svet si ho zapamätal zo záberov, na ktorých sa po teroristických útokoch z 11. septembra 2001 brodí rumoviskom na mieste zrútených dvojičiek mrakodrapov spolu s americkým prezidentom a starostom mesta.

Pataki je v americkej politike stále aktívny. Dva razy vážne zvažoval svoju kandidatúru v prezidentských voľbách, teraz horlivo podporuje vyzývateľa Baracka Obamu Mitta Romneyho. Popri tom sa venuje aj podnikateľským aktivitám. Pôsobí vo vedení maďarského energetického podniku E-Star, ako aj v investičnom fonde Danube, ktorý sa snaží vo východnej Európe kupovať kontrolné balíky akcií stredne veľkých firiem, aby ich časom so ziskom predal.

Na rozdiel od súčasnej americkej administratívy, ktorá opakovane kritizovala vládu Viktora Orbána, Pataki ju dôrazne bráni a maďarského premiéra označuje za svojho priateľa. „Vypracovanie novej ústavy a dôležitých reforiem bolo ťažkou úlohou,“ hodnotil polčas Orbánovej vlády. „Ale ich výsledkom maďarská demokracia zosilnela a stojí pred ňou žiarivá budúcnosť,“ citovali ho v máji maďarské médiá.

Krv maďarských predkov sa v Patakim ozvala už aj dávnejšie. V sporoch Maďarska so susedmi sa vždy postavil na stranu Budapešti. Pred troma rokmi navštívil Slovensko, ktorého vládu ostro kritizoval za novelu jazykového zákona „neprijateľne ohrozujúcu maďarskú menšinu“. Bukurešti zase vyčítal neochotu poskytnúť autonómiu Sedmohradsku, bašte rumunských Maďarov.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ