Moskovský súd poslal členky Pussy Riot na dva roky za mreže

ČTK, SITA, Pravda.sk | 17.08.2012 13:52, aktualizované: 
Pussy Riot Foto:
Hudobníčky punkovej kapely Pussy Riot si vypočuli rozsudok. Moskovský súd ich uznal vinnými z výtržnosti vedenej náboženskou neznášanlivosťou.
Moskovský súd vymeral trojici členiek punkovej skupiny Pussy Riot dva roky za mrežami za výtržnosť v pravoslávnom chráme, kde spievali proti Putinovi. Odsúdené sa chcú odvolať. Obžaloba pritom žiadala až trojročný trest, obhajoba navrhovala naopak oslobodenie.

„Členky skupiny Pussy Riot uzavreli za nezistených okolností zločinnú dohodu s cieľom dopustiť sa hrubého porušenia verejného poriadku, vyjadrujúceho zjavnú neúctu k spoločnosti,“ uviedla sudkyňa Marina Syrovová. Punkerky podľa sudkyne „viedla náboženská nenávisť a neznášanlivosť“ a dopustili sa „provokatívneho a urážlivého správania v náboženskej budove“.

Pred budovou súdu sa zhromaždili ľudia, ktorí... Foto: Reuters
Pussy Riot Pred budovou súdu sa zhromaždili ľudia, ktorí žiadali slobodu pre členky punkovej kapely Pussy Riot.

Pred vynesením rozsudku bolo aj v súdnej sieni počuť skandovanie „Slobodu Pussy Riot“ z davu prívržencov kapely, ktorí sa pred budovou zhromaždili pred vynesením rozsudku. Pod plagátom „Pravoslávni nechcú rúhanie“ odporcovia hudobnej skupiny prednášali z Biblie.

Policajti, zhromaždení na mieste v značnom počte, zatkli jedného z opozičných lídrov Sergeja Udalcova, keď sa pokúsil predniesť prejav pred zhromaždením zhruba niekoľkých stoviek ľudí.

Pussy Riot ešte vo februári pred prezidentskými voľbami zaspievali v moskovskej katedrále Krista Spasiteľa „punkovú modlitbu“ nazvanú „Bohorodička, vyžeň Putina“. Protestovali tak proti výzvam hlave pravoslávnej cirkvi, patriarchovi Kirillovi, ktorý vyzýval veriacich, aby svoj volebný hlas dali favoritovi volieb. Obžalovali ich z výtržnosti motivovanej náboženskou neznášanlivosťou. Hudobníčky odmietli priznať vinu, ale veriacim sa ospravedlnili.

Európska únia v piatok pomerne ostro odsúdila verdikt nad Pussy Riot. Podľa šéfky diplomacie európskej dvadsaťsedmičky Catherine Ashtonovej to dáva „otáznik“ nad ruskou justíciou. Brusel zároveň vyzval Moskvu, aby verdikt „zvrátila“. „Tento rozsudok je neadekvátny,“ vyhlásila Ashtonová a dodala, že očakáva jeho „prehodnotenie“.

Verdikt kritizovali aj predstavitelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), medzi ktorej členov patrí aj Rusko. „Obvinenie z výtržníctva a z náboženskej neznášanlivosti nesmie byť využívané na obmedzovanie slobody vyjadrovania,“ vyhlásila poverenkyňa OBSE pre slobodu tlače Dunja Mijatičová. Zdôraznila, že slobodné vyjadrovanie nesmie byť obmedzované bez ohľadu na to, ako je provokatívne či satirické. „Za žiadnych okolností nesmie viesť k uväzneniu,“ doplnila Mijatičová.

Predseda Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (RE) Jean-Claude Mignon vyhlásil, že podľa štandardov RE je rozsudok nad členkami Pussy Riot neprimeraný. Zároveň vyjadril nádej, že ruská justícia rozsudok prehodnotí.

Za neprimeraný považuje trest pre členky Pussy Riot aj nemecký minister zahraničia Guido Westerwelle. „Mám starosť o to, aké dôsledky bude mať verdikt nad hudobníčkami na vývoj ruskej občianskej spoločnosti a na jej slobodu,“ dodal minister.

Polonahá ukrajinská aktivistika odrezala kríž v Kyjeve

Na protest proti väzneniu hudobníčok z Pussy Riot členka feministickej skupiny Femen v Kyjeve zničila pravoslávny kríž. Napoly nahá Inna Ševčenková, stálica feministických protestov na Ukrajine, odrezala motorovou pílou kríž v Kyjeve.

Na protest proti väzneniu hudobníčok z Pussy... Foto: Reuters
Femen, aktivistka, Ukrajina Na protest proti väzneniu hudobníčok z Pussy Riot členka feministickej skupiny Femen v Kyjeve zničila pravoslávny kríž.

Štvormetrový pamätník, ktorý „upravila“ nápismi popísaná Ševčenková, bol postavený v roku 2005. Okrem cirkevnej symboliky mal tiež pripomínať citlivé miesta ukrajinskej histórie, represie ruského diktátora Stalina a éru ukrajinského hladomoru z 30. rokov.

Ševčenková sa pred drevorubačským výkonom s pílou prežehnala spôsobom, akým sa prežehnávajú východní kresťania. „Týmto Femen vyzýva všetky zdravé spoločenské sily, aby nemilosrdne vyplavili zo spoločnosti všetky zhnité náboženské predsudky, ktoré podporujú diktatúru a bránia rozvoju demokracie a slobody,“ tak akciu feministky vysvetľujú na ukrajinskom serveri Korrespondent.net.

Ševčenkovú podporovali jej kolegyne, držali kríž na lanách, aby určovali smer pád odrezku. Všetky účastníčky už úrady obvinili z výtržníctva, zatiaľ však nikoho nezatkli.

Bulharskí aktivisti vystupujúci pod menom „Skupina ľudí“ zase v noci na podporu súdených Pussy Riot obliekli pamätník Červenej armády v centre Sofie do farebných kukiel.
Fotografie červenoarmejcov s kuklami s nápisom „Všetci sme Pussy Riot“ a výzvu na omilostenie väznených dievčat potom poslali do médií, na ruskú ambasádu, bulharskej vláde a do miestneho parlamentu. Od bulharskej vlády žiadajú, aby oficiálne podporila požiadavku udelenia milosti obžalovaným dievčatám.

Madonna podporila Pussy Riot, pridali sa ďalší umelci

Akcie na podporu Pussy Riot sa v posledných dňoch konali po celom svete. V Helsinkách sa vyzliekli tri dievčatá, z ktorých každá mala na obnaženej hrudi napísané jedno zo slov hesla „Osloboďte Pussy Riot“. Vo viedenskom kostole sv. Mikuláša, ktorý je v správe ruskej cirkvi, umiestnili dvaja priaznivci Pussy Riot ich fotografie.

Protesty sa konali aj v New Yorku, kde ich organizovala Amnesty International, ktorá Pussy Riot označila za „väzňov svedomia“. Na svojom koncertnej šnúre v Rusku podporila z pódia Pussy Rio speváčka Madonna a podporujú ju aj ďalší svetoví umelci. Napríklad bývalý člen Beatles Paul McCartney, manželka Johna Lennona Yoko Ono alebo popová hviezda Sting.

Aj v Bratislave vyzdobili sochy v centre kuklami

V piatok ráno bratislavskí aktivisti na znak solidarity s väznenými feministkami z Pussy Riot, ktoré stoja v Moskve pred súdom, vyzdobili sochy v centre mesta farebnými kuklami typickými pre túto skupinu, informoval riaditeľ Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher.

„Kontaktovali nás viacerí obyvatelia mesta, že do "Bratislavy prišli Pussy Riot“, následne sme obdržali niekoľko fotografií od aktivistov, ktorý takýmto spôsobom zareagovali na náš minulotýždňový protest pre ambasádou Ruskej federácie." pokračuje Weisenbacher.

„Spôsob sa môže zdať niekomu nevhodný, ale to nič nemení na veci, že takéto správanie nie je trestným činom a je neslýchané, aby tieto tri ženy boli väznené ako kriminálnici, a to za uplatňovanie si slobody prejavu. V prípade, že spáchali nejaký priestupok, napr. výtržníctvo, malo sa to riešiť podľa zákonov platných v Ruskej federácií, teda pokarhaním alebo blokovou pokutou, nie spôsobom, ktorý je v rozpore s medzinárodnými dohovormi o ľudských právach. Aj preto ideme dnes znova na Ruskú ambasádu, odovzdať ďalších vyše tristo podpisov, ktoré sa vyzbierali na našom webepo poslednej demonštrácií, celkovo ich počet tak prekročil tisíc,“ uzatvára Weisenbacher.

Členky punkovej kapely Pussy Riot - Nadežda... Foto: SITA/AP
Pussy Riot Členky punkovej kapely Pussy Riot - Nadežda Tolokonnikovová (vpravo), Maria Aljochinová (v strede) a Jekaterina Samucevičová.

Vizitky členiek kapely Pussy Riot

=====

Nadežda Tolokonnikovová (22) – Bývalá aktivistka skupiny politických umelcov Vojna, zúčastnila sa mnohých akcií tejto formácie. Jej členovia okrem iného namaľovali na asfalt jedného z mostov pred budovou petrohradského oddelenia tajnej polície FSB v Petrohrade obrovský penis, pod heslom Palácový prevrat prevracali na strechu policajné autá alebo v júni 2010 vypustili po chodbách moskovského súdu tritisíc švábov. Zúčastnila sa aj obscénnej súlože v budove múzea v Moskve, parodujúcej prezidentské nasledovníctvo Dmitrija Medvedeva tesne pred voľbami v roku 2008, urobila z členov Vojny persony non grata, ktoré uvádzajú politickú moc v Rusku do šialenstva. V novembri 2011 vyvesili členovia zostkupenia v Prahe transparenty upozorňujúce na zatykač Interpolu, ktorý bol vydaný na ich kolegu Olega Vorotnikova. Podľa posledného vyhlásenia Tolokonnikovovej akcie Pussy Riot „predstavujú umenie protestujúce proti porušovania ľudských práv a osobných slobôd“ v Rusku. Táto pôvabná aktivistka študovala filozofiu na prestížnej moskoveskej Lomonosovovej univerzite a má štvorročnú dcéru Héru.

Maria Aljochinová (24) – Drobná a útla Moskovčanka so svetlými vlasmi je ekologickou aktivistkou a neoficiálnou hovorkyňou skupiny. Zúčastnila sa akcií na ochranu Bajkalského jazera, ktoré UNESCO zaradilo na zoznam svetového dedičstva, a proti výrubu Chimkiského brezového lesa na predmestí Moskvy, ktorý má ustúpiť budovania platenej diaľnice medzi Moskvou a Petrohradom. Vyznávačka pravoslávnej cirkvi tiež písala básne a pracovala ako dobrovoľníčka v nemocnici pre psychicky narušených v Moskve. Marcové zatknutie ju zastihlo vo štvrtom ročníku moskovského inštitútu žurnalistiky. Žije sama s päťročným synom Filipom. V poslednom vyhlásení kritizovala moskovského patriarchu Kirilla a nazvala ho „starým priateľom“ Vladimira Putina, a to na základe väzieb, ktoré mal budúci patriarcha s ruskou tajnou políciou KGB počas sovietskej éry.

Jekaterina Samucevičová (30) – Najstaršia z trojice, pred niekoľkými dňami oslávila vo väzbe tridsiate narodeniny. Absolventka Moskovského energetického inštitútu pracovala ako informatička v jednej spoločnosti vojenského sektora, ktorá vytvárala software pre ruské atómové ponorky Nerpa. Túto spoločnosť ale v roku 2007 opustila a odišla na dva roky študovať školu fotografie a multimédií. Spolu so svojou najlepšou kamarátkou Tolokonnikovovou sa táto aktivistka, ktorá sama seba nazýva „maliarkou politického umenia“, zúčastnila všetkých akcií skupiny Vojna, vypúšťala zmienené šváby v chodbách súdu v roku 2010 a zahanbovala politikov v moskovskom metre v nasledujúcom ro­ku.