Odpúšťame vám, odkazujú pravoslávni kňazi členkám Pussy Riot

SITA | 18.08.2012 15:39
Pussy Riot Foto:
Členky punkovej kapely Pussy Riot - Nadežda Tolokonnikovová (vpravo), Maria Aljochinová (v strede) a Jekaterina Samucevičová.
Niektorí vrcholní predstavitelia ruskej pravoslávnej cirkvi už podľa vlastných slov "odpustili" členkám feministickej punkovej skupiny Pussy Riot za ich kontroverzný koncert, pre ktorý ich v piatok súd v Moskve poslal do väzenia.

Gesto „veľkorysosti“ Ruskám prostredníctvom štátnej televíznej stanice zaslal Tichon Ševkunov. Ten šéfuje moskovskému Sretenskému kláštoru a považujú ho za osobného kňaza prezidenta Vladimira Putina. Hudobníčkam z Pussy Riot odpustil aj ďalší prominentný duchovný Maxim Kozlov. Dúfa však, že Rusky ako aj ich podporovatelia „si uvedomujú zvrhlosť týchto činov“. Obaja kňazi ale v spoločnej televíznej diskusii podporili verdikt nad mladými ženami, ktorý si vyslúžil kritiku Západu.

Moskovský súd v piatok členky kontroverznej punkovej skupiny uznal vinnými z výtržníctva motivovaného náboženskou nenávisťou a poslal ich na dva roky do väzenia. Prokuratúra žiadala pre tri členky, ktoré sú už päť mesiacov vo vyšetrovacej väzbe, tri roky v nápravných pracovných táboroch. Sudkyňa Marina Syrovová skonštatovala, že tri mladé ženy svoje februárové vystúpenie v pravoslávnom Chráme Krista Spasiteľa „dôkladne naplánovali“ a „jasnou neúctou voči spoločnosti sa dopustili hrubého porušenia verejného poriadku“.

Nadežda Tolokonnikovová, Jekaterina Samucevičová a Maria Alechinová tesne pred marcovými prezidentskými voľbami vtrhli od moskovského Chrámu Krista Spasiteľa a zaspievali „punkovú modlitbu“ namierenú proti vtedajšiemu premiérovi a súčasnému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Ženám pôvodne hrozil až sedemročný pobyt za mrežami.