Na juhu Sudánu vybuchlo lietadlo, zomrel aj minister

ČTK | 19.08.2012 10:50, aktualizované: 
Lietadlo so sudánskou oficiálnou delegáciou v nedeľu krátko pred pristávaním na juhu krajiny vybuchlo, oznámila agentúra AFP s odvolaním na miestne letecké úrady.

O život prišlo podľa agentúry AP, ktorá sa odvoláva na úrad sudánskeho prezidenta, 32 ľudí. Medzi obeťami je aj jeden sudánsky minister a niekoľko ďalších politikov.

Ministra pre náboženské záležitosti Ghasího Sádika sprevádzali regionálni politici, ale aj niekoľko novinárov. Televízna stanica Al-Džazíra spomínala, že na palube mohli byť dvaja ministri, avšak žiadna konkrétne mená neuviedla.

Lietadlo bolo na ceste do sudánskeho štátu Južný Kurdufán, kde sa členovia delegácie mali zúčastniť osláv konca moslimského pôstneho mesiaca ramadánu. Krátko pred plánovaným pristátím približne 600 kilometrov južne od Chartúmu sa ale podľa leteckých úradov náhle ozvala silná explózia, ktorá lietadlo zničila.

Príčiny a okolnosti nešťastia zatiaľ nie sú známe. Nie je tiež jasné, akému prepravcovi zničené lietadlo patrilo. Agentúra Reuters však pripomína, že najväčší sudánsky prepravca Sudan Airways mal už v minulosti problémy so svojimi lietadlami a v posledných rokoch ich niekoľko havarovalo. Hlavnou príčinou bolo zastarané vybavenie strojov.